Prahova: Autoritatile cauta solutii pentru depoluarea localitatii Valea Calugareasca

Parlamentari, reprezentanti ai Ministerului Mediului si ai autoritatilor locale au cautat astazi solutii pentru depoluarea localitatii Valea Calugareasca, unde sunt depozitate halde de cenusa piritica de la fosta fabrica de ingrasaminte chimice. Initiativa a apartinut deputatului PSD Mihai Apostolache.

Localnicii se plang ca li se imbolnavesc animalele si ca sunt nevoiti sa curete zilnic geamurile caselor si masinilor de cenusa rosie adusa de vant de la haldele de cenusa piritica.

Discutiile s-au impotmolit in clarificarea situatiei terenului pe care se afla haldele. Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Prahova, Camelia Stelian, a declarat ca a luat legatura cu firma The Mega Company si ca reprezentantii acesteia sustin ca, in cel mult sase luni, vor gasi o solutie pentru ca cenusa sa nu mai fie luata de vant, afectand sanatatea populatiei.

Pe de alta parte, subprefectul de Prahova Mircea Ionita sustine ca terenul se afla inca in proprietatea statului si ca poate fi initiata o hotarare de guvern pentru transferul acestora in proprietatea Consiliului Local Valea Calugareasca. In aceasta situatie, autoritatile locale ar putea elabora un proiect de mediu pentru atragerea de fonduri europene in vederea depoluarii solului.

Reprezentantii MMDD au afirmat ca au fost luate probe de sol si din haldele de cenusa, acestea fiind trimise unui laborator din Germania de unde se asteapta raspuns pentru a se vedea care sunt componentele poluatoare.

„Haldele de cenusa piritica se intind pe o suprafata de 140 de hectare, iar daca acest teren ar fi depoluat ar putea deveni interesant pentru construirea unui parc industrial, care ar putea aduce venituri importante Primariei Valea Calugareasca”, a subliniat subprefectul Mircea Ionita.

Combinatul de ingrasaminte chimice „Valea Calugareasca” a fost infiintat in anul 1970 si a functionat pana in 1997. In aceasta fabrica au functionat instalatii de producere a acidului sulfuric, acidului fosforic, ingrasamintelor chimice, produselor chimice pe baza de fosfor, a clorului si sulfului.

In 2000, lichidatorul societatii a vandut activele acesteia firmei Romfosfochim Active Valea Calugareasca, careia ii reveneau si doua bataluri cu suprafata de 53,5 hectare, unde erau depozitate 5,5 milioane de tone de fosfogips, iar activul „halde de cenusa de pirita” a ajuns la firma americana The Mega Company, care a devenit proprietara a 6,5 hectare de teren acoperite cu 25 de milioane de tone de cenusa piritica.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri