Racordarea Romaniei la canalizare si apa costa 9,5 miliarde euro

Romania nu isi va putea atinge la timp tintele in ce priveste directiva europeana din domeniul apei, costurile implementarii unui sistem de canalizare si epurare a apei la standarde europene fiind de 9,5 miliarde de euro, a fost concluzia unei intalniri organizate de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). Evenimentul a fost prilejuit de Ziua Mondiala a Apei, sarbatorita in fiecare an, la 22 martie.

In Romania, gradul de racordare la reteaua de canalizare a ajuns la 52% la finele anului 2009, in timp ce numai 42,78% dintre cladiri erau racordate la statii de epurare. Totusi, nici unul dintre marile orase din tara nu detine statii de epurare conforme cu cerintele europene.

Pentru a implementa directiva europeana privind epurarea apelor uzate urbane, reprezentantii ANAR estimeaza ca ar fi necesari 9,5 miliarde de euro, din care 5,7 miliarde pentru statii de epurare, iar 3,8 miliarde sa fie directionati catre racordarea la reteaua de canalizare.

Capitala, in topul poluatorilor

„Din pacate, nici in fantani nu mai avem apa curata. Trebuie sa avem grija de apele de suprafata si sa pastram intacte rezervele de la mare adancime”, a declarat David Csaba, director general ANAR.

Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, autoritatile romane trebuie sa raporteze la Comisia Europeana Planurile de Management al bazinelor hidrografice. Potrivit documentului intocmit de ANAR, marile aglomerari urbane din Romania sunt principala sursa de poluare a apelor, pe primele locuri situandu-se Bucuresti, Galati, Braila, Tulcea si Giurgiu. Mari poluatori se gasesc insa si in sectorul industrial:

  • complexele de crestere a animalelor
  • unitati industriale (Azomures, Oltchim, Uzinele cloro-sodice Govora, Chim Complex Borzesti, Letea Bacau, Petrobrazi, Viromet Victoria, Baia Borsa si Copsa Mica)
  • exploatari miniere (SNL Oltenia, CN Huilei, Baia Borsa, Suplacu de Bracau).


Prima scadenta va fi in 2013

Directiva europeana in domeniul calitatii apelor obliga Romania ca pana la data de 31 decembrie 2013 sa construiasca infrastructura de apa si canalizare pentru 263 de localitati cu peste 10.000 de utilizatori. Urmatoarea etapa are termen in 2018 si include peste 2.300 de localitati cu mai putin de 10.000 de utilizatori.

Investitiile de anul acesta ale Administratiei sunt finantate din trei surse: bugetul de stat (196 milioane lei), surse externe (460 milioane lei) si Fondul de mediu (130 milioane lei).

Pentru perioada 2010-2027, costurile totale ale masurilor necesare pentru implementarea tuturor directivelor europene privind calitatea apelor au fost estimate la peste 19,5 miliarde de euro. Cele mai mari investitii sunt necesare pentru asigurarea serviciilor de apa pentru populatie, urmate de masuri destinate sectorului agricol si celui industrial.

Text de Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri