"Textul danez" creeaza doua tabere la COP15

La trei ore de la aparitia in presa a proiectului de acord climatic al conferintei COP15, liderul sudanez al grupului tarilor in curs de dezvoltare s-a plans ca textul discrimineaza statele sarace, informeaza The Guardian.

„Textul priveaza statele slab dezvoltate de partea lor echitabila si corecta din spatiul atmosferic. El trateaza tarile bogate si pe cele sarace ca egale”, a declarat Lumumba Di-Aping, presedintele grupului celor 132 de tari in curs de dezvoltare, cunoscut ca G77.

Proiectul unui acord post-Kyoto, denumit „textul danez”, este obiectul unor scurgeri de informatii in presa. Organizatiile de mediu, printre care si WWF (World Wide Fund for Nature), au acuzat ca textul este slab si „reflecta o abordare prea elitista si netransparenta din partea presedintiei daneze", potrivit declaratiei reprezentantului WWF Kim Carstensen, citata de Mediafax.

„Acesta a fost un document neoficial care a ajuns la un numar de oameni inainte de conferinta, pentru consultari. Singurele texte formale ale ONU sunt cele realizate de presedintia conferintei de la Copenhaga, la initiativa partilor implicate”, a explicat Yvo de Boer, secretarul executiv al Conventiei pentru Schimbari Climatice din cadrul ONU.

Documentul condamna 80% din populatia lumii

Reprezentantii statelor in curs de dezvoltare s-au declarat „tradate” de propunerile din proiectul de acord.

„Acest text distruge atat conventia ONU pentru schimbari climatice, cat si protocolul de la Kyoto. Acest lucru se intampla cu scopul de a produce un nou acord, o noua initiativa legislativa care renunta la principiul obligatiilor diferentiate intre natiunile cele mai sarace si cele mai bogate din lume. Nu vom abandona negocierile in acest punct (…), dar nu vom accepta un acord care condamna 80% din populatia lumii la alte suferinte si nedreptati”, a declarat Lumumba Di-Aping.

„Textul danez” include putine cifre pentru ca ele urmeaza sa fie adaugate dupa negocieri. Documentul mentioneaza faptul ca temperatura globala nu trebuie sa creasca cu mai mult de doua grade Celsius si specifica suma de 10 miliarde de dolari ce trebuie acordata tarilor in curs de dezvoltare, incepand cu anul 2012, pentru a le ajuta sa se adapteze schimbarilor climatice.

„Este doar un proiect, dar subliniaza faptul ca atunci cand tarile mari se unesc, cele sarace au de suferit. Documentul propune un fond verde care sa fie administrat de o comisie, dar marele risc este ca acesta sa fie gestionat de Banca Mondiala si de Global Environment Facility si nu de ONU”, a declarat Antonio Hill, consilier pe politici climatice pentru Oxfam International.

Potrivit acestuia, o propunere alternativa din partea Chinei sau din partea altor tari in curs de dezvoltare ar oferi o „viziune mai echilibrata”.
In jur de 15.000 de delegati de intalnesc zilnic la Copenhaga in cadrul celui mai important summit climatic al deceniului. Saptamana viitoare, lor li se vor alatura 100 de sefi de state pentru semnarea unui acord final care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto, ce expira in 2012.

Foto: The Guardian

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri