Proteste la Sofia impotriva OMG-urilor

Cateva sute de bulgari au participat, duminica, la un concert organizat in semn de protest fata de organismele modificate genetic, informeaza site-ul agentiei de presa de la Sofia, novinite.com.

La evenimentul organizat de ONG-urile de mediu din Bulgaria au participat artisti bulgari cunoscuti. Reprezentanti ai protestatarilor au aratat ca 70% din terenurile agricole din Bulgaria ar putea fi certificate pentru culturi organice.

Protestatarii au afisat bannere cu mesaje precum “Salvati-ne pamantul”, “Dati-le copiilor nostri o sansa”, “Astazi OMG-urile ucid albine, maine – oameni”.

Anterior concertului, reprezentantii ONG-urilor implicate s-au intalnit cu Tsetska Tsacheva, presedinta Parlamentului bulgar, care i-a asigurat ca primul ministru Boyko Borisov are intentia de a apara interesul public in privinta organismelor modificate genetic si ca va monitoriza modificarile legislative pe aceasta tema.

Controversata lege privind organismele modificate genetic din Bulgaria, ale carei amendamente autorizeaza testarea OMG-urilor, deci eliberarea lor in mediu, a fost adoptata la prima citire in ianuarie. Cea de-a doua citire a legii este programata in luna martie.

Premierul bulgar s-a declarat in favoarea unui moratoriu pe o perioada de cinci ani pe testele cu OMG-uri, in timp ce dezbaterile publice ar putea duce la o decizie finala referitoare la aprobarea folosirii OMG-urilor in Bulgaria.

Romania, locul 21 in lume ca suprafata cultivata cu OMG-uri

In Romania, fiecare fermier are posibilitatea de a alege cultivarea intre culturile conventionale, ecologice sau modificate genetic. Astfel, Ministerul roman al Agriculturii Astfel adera la principiul adoptat de Consiliul Uniunii Europene – “libertatea de alegere” – din punctul de vedere al cultivarii si comercializarii organismelor modificate genetic.

Tara noastra se afla pe pozita 21 in lume ca suprafata cultivata cu organisme modificate genetic, potrivit celui mai recent raport ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications). La noi in tara exista mai putin de 0,05 milioane de hectare de culturi modificate genetic, fata de ocupanta primei pozitii, SUA, cu 64 de milioane de hectare.

In Uniunea Europeana este permisa doar cultivarea porumbului MON810, dar Germania, Franta, Austria, Grecia, Ungaria si Luxemburg au interzis aceste recolte, din cauza efectului pe care l-ar putea avea asupra sanatatii si a mediului.

Foto: forthenature.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri