Promisiuni pentru adoptarea legii regenerabilelor prin OUG

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, marti, ca va discuta cu premierul Emil Boc despre adoptarea, prin Ordonanta de Urgenta, a Legii 220 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

"Promit ca voi avea o discutie cu premierul Boc sa trecem Legea 220 prin OUG, pentru ca prin Parlament dureaza trei-patru luni", a spus Videanu.
Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu, a declarat ca legea respectiva va fi adoptata in acest an, pana la vacanta parlamentara.

"Am avut probleme cu Legea 220, avem o corespondenta intensiva cu Consiliul Concurentei si cu Comisia Europeana. Chiar miercuri pleaca o delegatie a ANRE la CE. Personal sunt nerabdator sa avem raspunsul de la CE, mi se pare uneori prea mult, nu prea mai suportam sa vedem investitorii cum asteapta. Eu nu stiu, ca presedinte al ANRE, ce sa mai raspund oamenilor care intreaba de ce avem o lege care nu se aplica", a adaugat Lificiu.

Legea 220 ar fi trebuit sa fie functionala din 2009, dar nu are inca normele de aplicare.

Legea regenerabilelor asteapta acordul UE

Alexandru Sandulescu, director general al Directiei Generale Energie, Petrol si Gaze din cadrul Ministerului Economiei, i-a incurajat pe producatori sa aplice pentru fondurile europene diponibile si a prezentat situatia actuala din domeniul energiilor regenerabile in cadrul unei conferinte gazduita de Romenvirotec, targul tehnologiilor de mediu care a avut loc saptamana trecuta la Romexpo.

”Au tot existat comentarii ca nu s-au facut norme de aplicare, dar acestea exista. Legea 220 nu se aplica inca din cauza inexistentei unui accept al Comisiei Europene pe schema de sustinere. A fost facuta o solicitare in noiembrie, anul trecut, prin Consiliul Concurentei si aceasta este in curs de rezolvare. Speram ca pana la sfarsitul lunii sa primim un raspuns privind certificatele verzi si penalizarile furnizorilor care nu-si cumpara certificatele verzi stabilite prin schema”, a declarat Sandulescu.

El a mentionat ca o serie de prevederi legislative acorda facilitati de natura fiscala producatorilor, dar pe perioada crizei sunt excluse orice facilitati ce reduc veniturile la buget.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri