Producatorii romani, incurajati sa obtina ”floricele” eco

Producatorii si comerciantii din Romania pot obtine etichete ecologice pentru produsele lor printr-un program de finantare derulat la nivelul Ministerului Economiei, pentru acoperirea costurilor necesare. ”Finantarea se acorda pe o perioadă de trei ani, in sistem de rambursare, iar pentru IMM-uri, finantarea publica este de 65 %”, a declarat Daniela Toma, consilier in Ministerul Mediului.

Principalele produse comercializate in Romania cu simbolul ecologic sunt detergenti, sapunuri, sampoane, materiale de constructie, textile, incaltaminte, saltele de pat, lacuri si vopsele, precum si serviciile de cazare turistica si de camping.

Eticheta ecologica, instrument de marketing

Initiativa folosirii etichetelor verzi a fost implementata in 1992 de catre Comisia Europeana, pentru a veni in sprijinul consumatorilor din statele membre in ceea ce priveste recunoașterea produselor care nu afectează mediul.

Ecoetichetarea consta intr-un simbol grafic, prezentat in general sub forma unei flori, si sau un scurt text descriptiv aplicat pe produs, sau ambalaj, intr-o brosura sau in alt document informativ care insoteste produsul si ofera informatii despre cel putin unul si cel mult trei tipuri de impact asupra mediului.

Eticheta ecologica se poate aplica atat pentru produse, cat si pentru servicii (exceptand produsele alimentare, bauturile, produsele farmaceutice si produsele medicale).

Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, in prezent, ecoetichetele se pot aplica in cazul a 26 de grupe de produse: masini de spalat rufe, masini de spalat vase, aparate frigorifice, lampi electrice, aspiratoare, televizoare, computere (PC), laptop-uri, hartie copiativă, hartie grafică si hartie absorbanta.

Procesarea unei cereri si obtinerea etichetei il costa pe comerciantul roman 300 de euro, iar tariful anual pentru utilizarea etichetei ecologice europene este de 0,15% din volumul anual al vanzarilor produsului. In Romania, primele companii care au obtinut ecoetichete sunt Maguay si hotelul Saturn din statiunea cu acelasi nume.

Text de Raluca Petrescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri