Prahova: Campinenii nu se indura sa se debaraseze de electrocasnicele invechite

Conform Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra si-a luat angajamente ferme de gestionare rationala a depozitarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), pentru a fi reciclate si valorificate in mod corespunzator, in vederea protejarii mediului inconjurator.

O directiva a Comisiei Europene impunea ca tinta de colectare sa fie de 4 kg DEEE/locuitor/an. Ministerul Mediului a organizat, la nivelul intregii tari, campanii de colectare a acestui tip de deseuri, care contin substante extrem de toxice. Romanii au raspuns acestui demers guvernamental, la inceput destul de timid, apoi din ce in ce mai intens, pentru ca, in ultima perioada, nivelul depozitarii DEEE sa scada.

Oricum, nivelul cantitatilor de DEEE nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor guvernantilor, acest lucru intamplandu-se, probabil, si din cauza faptului ca romanii nu au un grad de bunastare apropiat vest-europenilor, ca sa-si permita debarasarea cu usurinta de asemenea aparate si echipamente la cel mai mic semn de uzura fizica sau morala. Si la nivelul judetului s-au organizat actiuni in acest sens (asa-zisele “mari debarasari"), cu zile speciale in care operatorii de salubritate au colectat deseurile electronice de la gospodariile localnicilor.

Luna trecuta, in cadrul actiunii “Marea debarasare", lucratorii societatii Floricon Salub au adunat de la campineni deseuri electronice in cuantum total de aproximativ 800 kg, mult mai putin decat in urma cu un an, cand, in octombrie 2008, se adunau circa 15 tone de asemenea deseuri. Intr-un fel, scaderea cantitatii de DEEE este fireasca, deoarece deseurile provin de la bunuri de folosinta indelungata.

In opinia conducerii societatii Floricon Salub, “aparatele electronice si electrocasnice se uzeaza in cativa ani, astfel ca e si normal ca ponderea cantitativa a acestor deseuri sa scada de la actiune la actiune. Oamenii nu isi cumpara in fiecare luna sau trimestru un frigider sau o masina de spalat". Pana la organizarea de catre Floricon Salub a urmatoarei actiuni din seria “Marea debarasare", campinenii pot sa depuna aparatele electrice si electronice defecte sau cazute in dizgratie, ca si pana acum, in prima sambata a fiecarei luni, la centrul de colectare de pe strada Milcovului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri