Ambasada Romaniei la Baku participa in perioada 14-15 septembrie 2009, la lucrarile atelierului de lucru privind ”Managementul apei”, organizat la Baku, in cadrul programului NATO ”Stiinta pentru Pace”, desfasurat de Divizia de Diplomatie Publica a NATO, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe din Azerbaidjan, informeaza Agerpres.
Potrivit unui comunicat al MAE, pe agenda atelierului de lucru figureaza subiecte legate de poluarea mediului si noi abordari privind asigurarea calitatii apei. Ambasadorul Romaniei la Baku, Nicolae Ureche, a rostit discursul introductiv, in care s-a referit, printre altele, la rolul si contributia tarii noastre, in calitate de Ambasada Punct de Contact NATO in Azerbaidjan la diseminarea valorilor NATO in aceasta tara, precum si la o mai buna intelegere a rolului si oportunitatilor pe care Alianta Nord-Atlantica le poate oferi tarilor partenere.
La manifestare participa reprezentanti ai Secretariatului International al NATO, ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ai Agentiei pentru Dezvoltare Internationala a SUA (USAID), precum si experti din state membre NATO si partenere. Rolul de Ambasada Punct de Contact NATO este exercitat pe perioade de cate doi ani.
La 1 ianuarie 2009, Romania a preluat mandatul de Ambasada Punct de Contact NATO (CPE) in Azerbaidjan pentru perioada 2009-2010. Ambasadele puncte de contact NATO in statele partenere au un rol important in derularea relatiei dintre Alianta si statul respectiv care include un sprijin in derularea activitatilor NATO, in special a celor de diplomatie publica, in plan local, precum si intreprinderea demersurilor necesare in vederea asigurarii unui canal de comunicare pentru politicile NATO in statul partener.
Importanta acordata de Romania acestui mandat reiese din numarul mare de activitati organizate de ambasada la Baku in calitate de CPE, prin participarea unor oficiali MAE, inclusiv la nivel de secretar de stat, precum si prin participarea constanta a ambasadorului Romaniei la Baku la evenimentele publice pe teme de securitate organizate de oficialii azeri in colaborare cu Scoala Internationala NATO din Azerbaidjan (NISA).
Aceste proiecte au vizat atat pregatirea si organizarea unor conferinte, seminarii, ateliere de lucru pe teme de securitate, in colaborare cu NATO si cu partenerii locali, precum si organizarea unor vizite de informare si documentare ale formatorilor de opinie si reprezentantilor mediilor academice/studenti/jurnalisti din Azerbaidjan la sediul Aliantei.