Poluarea cu ozon scade in Europa, dar nu peste tot

La nivel european, limitarea emisiilor a dus la reducerea poluarii cu ozon, unul dintre cele mai nocive tipuri de poluanti, insa in multe state nivelul a ramas acelasi, informeaza un nou raport al Agentiei Europene de Mediu.

Nivelurile ridicate de ozon cauzeaza probleme de sanatate, moarte prematura, productii agricole scazute, coroziunea infrastructurii si a mostenirilor culturale. Din nefericire, eforturile de a reduce poluarea cu ozon au avut succes limitat.

Un raport al EEA, care foloseste informatii din baza de date europeana pentru calitatea aerului, AirBase, arata ca nivelul ozonului s-a diminuat considerabil in Olanda si Marea Britanie, insa in Austria si Elvetia nu au fost observate schimbari.

Variatile anuale de temperatura au un impact important asupra nivelului de ozon. Pentru a stabili efectul emisiilor asupra poluarii cu ozon si evolutia acestor indicatori este nevoie de date pe perioade indelungate de timp, insa pentru tarile din sudul Europei, care sunt cele mai poluate, aceste informatii nu exista.

Raportul arata ca exista inca o serie de necunoscute in ce priveste distributia inter-continentala a ozonului si a emisiilor de izopren ale plantelor. Importanta conditiilor meteorologice in formarea ozonului arata ca schimbarile climatice ar putea contribui la cresterea nivelului de ozon din anumite regiuni ale Europei.

Cu ajutorul calculatorului, a fost estimat nivelul de ozon care ar fi produs in cazul in care ar scadea emisiile sau daca ar ramane constant la nivelul din 1995. In 18 tari europene, nivelul poluarii cu ozon corespunde mai degraba ipotezei potrivit careia emisiile ar urma sa scada.

Ozonul de la nivelul solului a devenit o problema globala de poluare a aerului, iar strategiile locale, regionale si globale ar trebui sa contina atat masuri de limitare a emisiilor cu efect de sera, cat si a nivelului de ozon, concluzioneaza raportul EEA.

spot_img

Ultimele știri