Polonia a fost principalul stat care a contestat sumele pe care UE trebuie sa le plateasca tarilor in curs de dezvoltare pentru a le ajuta sa combata incalzirea globala, in cadrul unei intalniri informale a ministrilor de finante din UE, desfasurata la Gothenburg, informeaza Earth Times.
„Din punctul nostru de vedere, este total inacceptabil ca statele sarace din Europa sa ajute tarile bogate sa sprijine tarile sarace din restul lumii. Nu vom fi de acord cu un mecanism care ar duce la o propunere atat de nedreapta”, a explicat ministrul polonez al finantelor, Jan Rostowski, inainte de intalnirea informala a ministrilor.
Comisia Europeana a estimat ca tarile in curs de dezvoltare au nevoie de aproximativ 100 de miliarde de euro pe an, pana in 2020, pentru a se putea adapta schimbarilor climatice. Executivul european a aratat ca o parte din aceasta suma, pana la 15 miliarde de euro, ar trebui sa provina din taxele platite de cetatenii europeni.
Totusi, cele mai sarace si poluante tari din UE nu accepta distribuirea acestei sume in functie de nivelul de emisii si de produsul intern brut. 90% din energia Poloniei provine din centrale pe carbune. Din acest motiv, membrii guvernului polonez sustin ca trebuie sa se tina cont si de capacitatea de plata a tarilor, nu doar de nivelul de emisii, o opinie impartasita si de alte state din centrul si estul Europei.
Romania, le fel ca restul tarilor membre UE, va merge la summitul pentru clima de la Copenhaga din decembrie cu un mandat stabilit la Bruxelles. Potrivit pozitiei sustinute de delegatia romana la summitul ONU de la New York, de la sfarsitul lunii septembrie, tara noastra se va afla in pozitia de contributor, alaturi de celelalte state UE, la efortul global de combatere a efectelor schimbarilor climatice.
„Este foarte complicat, dar totul se misca in directia corecta. Acesta este doar un pas al procesului. Trebuie sa intelegem punctele de vedere ale fiecaruia”, a declarat Hjort Fredriksen, ministrul danez al finantelor.
Chiar daca ministrul olandez al finantelor, Wouter Bos, a insistat asupra nevoii de a ajunge la un compromis la Gothenburg, majoritatea ministrilor se asteapta ca un acord sa se semneze doar la intalnirea de la Bruxelles, de la sfarsitul lunii.
Foto: dziennik.pl