In perioada 2 – 12 iunie 2009 un numar de 16 scoli timisorene au participat la proiectul ecologic “Caravana de Hartie”. La finalul campaniei, cantitatea de hartie colectata in vederea reciclarii a echivalat cu salvarea de la taiere a 50 de copaci. Un rezultat impresionant, raporteaza organizatorii, in conditiile in care dureaza mai mult de 25 – 30 de ani pentru ca un singur arbore sa ajunga la maturitate.
Initiat de compania Muller-Guttenbrunn Recycling si sustinut de Agentia pentru Protectia Mediului Timis, programul si-a propus sa convinga tanara generatie de beneficiile colectarii selective si ale reciclarii hartiei.
Timp de doua saptamani, indemnul “Salveaza padurea-recicleaza hartia” a fost vizibil in 16 scoli timisorene, cu profil gimnazial si de ciclu primar.
Caravana de Hartie a vizitat zilnic doua dintre institutiile de invatamant participante la proiect, pentru a colecta ziarele, revistele si cartile vechi adunate de elevi. In conditiile in care 2 – 3,5 tone de masa lemnoasa (17 – 20 arbori) sunt folosite pentru fabricarea unei tone de hartie, elevii timisoreni au salvat de la taiere mai mult de 50 de copaci.
In cadrul programului, copiii au vizionat materiale cu continut ecologic si au primit informatii practice despre adoptarea unei atitudini prietenoase fata de mediul inconjurator. Pentru efortul lor, micii ecologisti au fost rasplatiti cu diplome ce le atesta responsabilitatea fata de mediul inconjurator si prietenia pentru paduri.
Prin educarea si implicarea copiilor in activitati de mediu, organizatorii mizeaza si pe o extindere a acestei atitudini la un nivel mai larg al comunitatii – prin transmiterea informatiilor acumulate catre parinti, colegi si prieteni.
“Caravana de Hartie” este prima actiune dintr-un proiect cu caracter ecologic mai amplu, ce se va derula in Timisoara pana la finalul anului 2009 . Initiativa apartine companiei Muller -Guttenbrunn Recycling, cel mai important centru de colectare si reciclare a deseurilor din zona de vest a tarii.
Organizatorii nu sunt la primul demers de acest fel – in anul 2003, o campanie similara a fost organizata in 20 de scoli din Timisoara. De altfel, inca din anul 2001 compania Muller -Guttenbrunn Recycling a dus o constanta politica de informare asupra impactului pe care deseurile urbane il pot avea asupra mediului, propunand si un model de refolosire eficienta a acestora.
Foto: Muller Guttenbrunn Recycling