Peste 430.000 ha de culturi vor fi compromise daca MADR nu achita penalitatile la energie

Peste 430.000 hectare de culturi agricole vor fi compromise in lipsa irigatiilor, daca furnizorii de energie nu primesc pana la jumatatea lunii mai banii aferenti penalitatilor la energia electrica, pe care MADR trebuia sa-i plateasca pana pe 20 februarie, potrivit ligii utilizatorilor de apa, informeaza Mediafax.

"Pe fondul secetei declansate in zona de sud-est a Romaniei, suntem in imposibilitatea de a incepe irigatiile, deoarece Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu si-a respectat promisiunile de a plati, pana pe 20 februarie, penalitatile la energia consumata pentru apa de irigatii catre furnizorii de energie electrica. Cei de la minister ne-au tot promis ca platesc penalitatile, iar cand am vorbit astazi cu ei ne-au spus ca banii sunt blocati de Ministerul Finantelor", a declarat Viorel Nica, presedintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (LUAIR).

El a explicat ca, anul trecut, ministerul a virat cu intarziere banii catre furnizorii de energie electrica, motiv pentru care acestia au solicitat penalitati de la utilizatorii de apa pentru irigatii.

Ministerul a intarziat plata acestor penalitati, iar furnizorii au intrerupt energia electrica necesara functionarii sistemelor de irigatii. "Culturile de legume, dar si de porumb, orz, grau, soia si rapita de pe mai mult de 430.000 de hectare de teren, pentru care s-au incheiat deja contracte cu Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) in acest an, sunt udate acum cu galetile", a spus Nica.

El a adaugat ca sunt afectate de lipsa energiei electrice circa 380 de organizatii din domeniu, care reunesc peste 1.000 de agricultori.
Cele mai afectate judete sunt Braila, Calarasi, Dolj, Ialomita, Olt, Teleorman, Tulcea si Vrancea.

"Daca in zece zile nu primim banii, e jale mare. Legumele se usuca in camp. In zece zile se alege praful", a avertizat Nica. La nivel national, suprafata de teren agricol irigabil este de aproape trei milioane de hectare.

Foto: romet.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri