Numarul de locuri de munca in domeniile “verzi” il depaseste pe cel din industriile poluante, se arata in studiul “Low carbon jobs for Europe”, realizat de organizatia de mediu World Wide Fund for Nature (WWF) (VEZI STUDIU).
Industria mineritului, a gazelor, a electricitati, a cimentului si a prelucrarii metalelelor, insumeaza 2,8 milioane de locuri de munca in intreaga Europa. In schimb, aproximativ 3,4 milioane de joburi tin direct de sectorul energiilor regenerabile, de cel al transportului sustenabil si al bunurilor si serviciilor bazate pe consum redus de energie. In plus, previziunile arata ca diferenta se va mari in continuare in favoarea sectorului verde.
“Economia curata este pe punctul de a lua avant, iar daca politicienii vor continua sa sprijine industriile poluante, Europa va trebui sa plateasca un pret urias in viitor, financiar vorbind, dar mai ales din punct de vedere ecologic”, a declarat Jason Anderson, Coordonatorul WWF pe Politici Europene de Clima si Energie.
Cifrele disponibile in studiul WWF indica 400.000 de angajati in zona energiilor regenerabile, aproximativ 2,1 milioane in transportul sustenabil si 900.000 in industria bunurilor si serviciilor bazate pe un consum mic de energie. Aceste locuri de munca se refera, de exemplu, la productia, instalarea si intretinerea turbinelor eoliene si a panourilor solare, sau la activitati de constructie pentru eficientizarea energetica in cladirile deja existente. Toate aceste activitati prezinta o crestere considerabila, mai ales cele bazate pe energia eoliana, pe celulele fotovoltaice si bioenergie.
Raportul mai dezvaluie un total de 5 milioane de locuri de munca legate indirect de activitatile economice verzi.
Tarile europene cu cel mai mare numar de locuri de munca verzi sunt: Germania, Spania si Danemarca pentru energia eoliana si Germania si Spania pentru energia solara. Estul Europei a inceput sa faca progrese, iar Romania este printre tarile in care Iberdrola, cea mai mare companie energetica din Spania a inceput sa desfasoare proiecte, alaturi de Polonia, Ungaria si Estonia. Comisia Europeana a anuntat o investitie de 105 miliarde de euro in crearea de locuri de munca in domenii verzi, iar cea mare parte din aceasta suma va ajunge in tarile estice.
Cu prilejul Consiliului European de la Bruxelles, din 18-19 iunie, WWF solicita Uniunii Europene sa se angajeze sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera la nivel intern si sa faca tranzitia spre o economie verde.