Patriciu: Energia nucleara este „un lucru nefericit”

Sustinerea energiei nucleare este "un lucru nefericit", a declarat, joi, omul de afaceri Dinu Patriciu, la Black Sea Energy and Economic Forum, informeaza Mediafax.

„Suntem socialisti in mentalitate. De aceea mergem mai departe cu energia nucleara. Dupa parerea mea, sa fii la cativa kilometri de Kozlodui ar trebui sa-i faca pe politicieni sa nu sustina energia nucleara. Este un lucru nefericit", a declarat omul de afaceri.

Romania detine doua reactoare nucleare, care asigura in jur de 18% din consumul de electricitate, si intentioneaza sa mai construiasca doua unitati si chiar o alta centrala nucleara.

Hidrocarburile din Marea Neagra pot inlocui aportul Rusiei

Rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra sunt atat de mari incat ar putea chiar sa inlocuiasca aportul de energie al Rusiei, potrivit declaratiilor facute de Dinu Patriciu.

In luna februarie Patriciu spunea ca in Marea Neagra nu exista cantitati consistente de hidrocarburi si de aceea nu ar fi interesat sa le exploateze. "Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, ca acolo ar fi gaze si titei. Dupa decizia de la Haga ne-am bucurat cu totii, apoi ni s-au vandut iluzii", afirma Patriciu in februarie. El sustinea ca rezervele de petrol din platoul continental al Marii Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde metri cubi. Acestea valoreaza citeva zeci de milioane de dolari si ar putea fi exploatate in decurs de 5-20 de ani.

Astazi, Patriciu a declarat ca alianta statelor riverane Marii Negre pentru exploatarea hidrocarburilor este posibila si se va face in mai putin de 10 ani, dar includerea Rusiei nu este necesara. Patriciu intentioneaza sa exploateze sapropelul din Marea Neagra, prin firma Marine Resources Exploration International (Marexin), detinuta de Rompetrol Holding din Elvetia.

Sapropelul ar putea fi utilizat pentru obtinerea de gaz sintetic printr-un procedeu similar prin care se produce biomasa. Totodata, namolul sapropelic ar putea fi folosit pentru producerea de substante pentru imbunatatirea solului sau ingrasaminte.

Romania ramane dependenta de sursele clasice de energie

Sursele clasice de energie, respectiv petrolul si gazele naturale, si nu cele regenerabile, vor continua sa fie "coloana vertebrala" a sectorului energetic roman, pana in 2030, potrivit declaratiilor facute de Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, in cadrul conferintelor Black Sea Energy and Economic Forum.

"Titeiul si gazele vor fi in continuare coloana vertebrala a sectorului energetic, in ciuda scenarilor care se fac", a declarat, joi, Mariana Gheorghe.

Foto: bloombiz.ro

spot_img

Ultimele știri