Bruno Roche, directorul general Apa Nova Bucuresti, sustine ca pierderile sunt marea problema in managementul durabil al productiei si distributiei de apa potabila pentru Bucuresti, in conditiile in care randamentul de retea este de 55%, iar reparatiile se fac la “foc continuu”.
In cadrul conferintei Apa si Canal din seria “Parlamentul Verde”, directorul Apa Nova Bucuresti a vorbit despre dezvoltare durabila si despre directiile de actiune demarate in vederea managementului apei potabile. Pierderile de apa la nivelul Bucurestiului sunt de aproximativ 120 de milioane de metri cubi, volum echivalent cu consumul Parisului.
“Randamentul de retea este de 55% si ne aflam in media pierderilor. Mai raman foarte multe de facut. Se cer eforturi si investitii in acest sens. Un sistem nu se poate dezvolta fara investitii, iar pana acum am investit peste 190 de milioane de euro in Bucuresti”, a declarat Bruno Roche. El a adaugat ca, in prezent, se fac interventii majore pentru reducerea pierderilor.
Directorul Apa Nova a atras atentia asupra necesitatii de sensibilizare si constientizare a publicului. Acest lucru se poate realiza prin informarea clientilor asupra consumului de apa.
“Este deja in constiinta tinerilor nevoia de a reduce consumul de apa. Daca in anul 2000 ne aflam la un consum de 500-600 milioane metri cubi de apa, acum ne aflam la circa 200, in conditiile in care consumul unei tari din Europa de Vest se afla la 120 de milioane de metri cubi pe cap de locuitor”, a explicat directorul Apa Nova.
El a tinut sa precizeze ca Bucurestiul se afla pe locul 22 in ordinea descrescatoare a costului apei potabile. Astfel, in Bucuresti un litru de apa de la robinet costa de 1000 de ori mai putin decat decat un litru de apa plata.
Conferinta Apa si Canal, care a avut loc joi, este ultima dintr-o serie de trei evenimente din cadrul proiectului "Parlamentul Verde" – Palatul Parlamentului isi reduce amprenta de carbon. Primele doua conferinte au avut ca teme energia si deseurile si consumabilele. Proiectul are ca scop eficientizarea, reducerea consumului de energie, apa, consumabile si reducerea cantitatii de deseuri produse de cladirea cu cea mai mare amprenta de carbon din tara.
Conferintele sunt organizate de Asociatia Green Revolution impreuna cu Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.
Text: Green Report / Carmen Albisteanu
Foto: Green Report / Anita Vizireanu