O delegatie formata din cinci reprezentanti ai Administratiei Parcului Natural Alpi Marittime, din Italia, viziteaza Parcul Natural Apuseni pentru a sustine prezentari si a participa la mese rotunde unde vor raspunde intrebarilor tuturor celor interesati sa sprijine dezvoltarea turismului durabil in parc, informeaza Agerpres.
Potrivit directorului Administratiei Parcului Natural Apuseni, Alin Mos, la aceste intalniri vor participa reprezentantii administratiilor publice locale, ai Consiliilor Judetene Bihor, Alba si Cluj, reprezentanti ai Ministerului Turismului, parlamentari si intreprinzatorii locali din turism. Programul vizitei de lucru in parc se va finaliza prin sustinerea unui seminar de prezentare la Targul National de Turism Rural de la Albac, judetul Alba, in data de 6 septembrie, ca eveniment inclus in programul acestei importante manifestari.
Vizita delegatiei din Italia este primul pas facut de Administratia Parcului Natural Apuseni in pregatirea procesului de elaborare a unui plan strategic de dezvoltare a turismului durabil pe o perioada de cinci ani. Realizarea acestui plan intr-o maniera participativa este una dintre etapele necesare ca Parcul Natural Apuseni sa poata accede in reteaua Carta Europeana a Turismului Durabil in Ariile Protejate. Turismul durabil in Parcul Natural va insemna, spune directorul Mos, cresterea oportunitatilor de dezvoltare pe un segment nou pentru Romania, crearea unui cadru de organizare adecvat, care sa asigure participarea tuturor factorilor interesati in procesul de programare.
Mai important este faptul ca implementarea a ceea ce a fost planificat se va face tot sub coordonarea factorilor interesati din domeniul turismului, organizati intr-o structura proprie, capabila sa se autosustina financiar si logistic, astfel incat totul se va face in functie de nevoi si oportunitati, fiind coordonat chiar de cei carora li se adreseaza.
"Este reteta de succes care functioneaza in peste 50 de parcuri din tarile din vestul Europei, care sunt membre recunoscute ale Cartei", a precizat directorul Parcului Natural Apuseni.
Suprafata Parcului Natural Apuseni este de 76.064 ha, din care 24.280 ha se afla pe teritoriul judetului Bihor, 30.545 ha – pe cel al judetului Cluj si 21.239 ha – in judetul Alba. Incepand cu anul 2008, Administratia Parcului Natural Apuseni a fost selectata de Federatia Europeana a Parcurilor ‘Europarc’ ca primul parc din estul Europei care sa fie asistat financiar si logistic in cadrul unui proiect finantat de Comisia Europeana pentru a incepe demersurile necesare pregatirii aderarii lui la Carta Europeana a Turismului Durabil in Ariile Protejate, ca un mecanism de reglementare si stimulare a dezvoltarii unui turism durabil in ariile protejate din Europa.
Carta reuneste cele mai performante arii naturale protejate din Europa in ce priveste turismul durabil si conservarea biodiversitatii si este una dintre cele mai puternice retele de acest fel din lume. Astfel, se intentioneaza ca Parcul Natural Apuseni sa devina primul parc din Romania care sa detina statutul de membru al Cartei Europene a Turismului Durabil, ca o recunoastere a valorilor patrimoniului natural si cultural situate pe teritoriul sau, precum si a eforturilor comunitatilor locale de a utiliza aceste valori ca suport pentru dezvoltarea turismului.
Pentru a veni in ajutorul Administratiei Parcului Natural Apuseni si al factorilor interesati in domeniul turismului de pe teritoriul parcului, Europarc a desemnat Administratia Parcului Natural Alpi Marittime din Italia ca parc mentor, cu rolul de a ne transfera cunostintele si expertiza in turism durabil, acumulata de-a lungul anilor de experienta ca membru al Cartei, fiind unul dintre cele mai apreciate parcuri din aceasta retea europeana.
Foto: rri.ro