Pandurul Gorj: Tone de peste mort pe Jiu dupa golirea barajului de la Vadeni

Prapad pe Jiu, ieri dimineata, unde golirea barajului din zona Vadeni, a lasat pestii fara apa. Tone de puiet, dar si pesti de cateva kilograme, stiuci de o jumatate de metru sau somn la fel de mare, s-au zbatut pe uscat in cautarea unei picaturi, localnicii din zona facandu-si acum provizii pentru mai multe zile. Toate astea se intamplau in timp ce seful de la Hidroelectrica Targu Jiu intreba pe un ton extrem de serios unde sunt pestii morti…

Greu de descris imaginile cu pestii ce stateau cu burta la soare pe balta ce devenea tot mai mica odata cu scurgerea apei din lac. Zeci de oameni s-au oprit pe podul de la Vadeni pentru a se uita la albitura ce era intr-un contrast evident cu apa jegoasa a Jiului. Printre acestia unul singur nu vedea ieri la pranz vreun peste mort.

Cel in cauza era Adrian Miulescu – directorul de la Hidroelectrica Targu Jiu, care, in ciuda faptului ca ore in sir pestii cu burta la soare au fost purtati de apa Jiului in aval, spunea ca nu vede niciun peste mort. "Peste mort? Unde? Unde? Vedeti dumneavoastra vreunul pe aici?", se minuna Miulescu in intrebari care cu siguranta nu vizau pestii in sensul de proxeneti ci de fiinte care isi duc existenta in apa colmatata a Jiului.

Pesti carati cu sacul sau cu plasa

Pestii pe care nu-i vedea administratorul barajului de la Vadeni erau prinsi insa chiar sub nasul acestuia de cei care au profitat de o asemena mana cereasca. Mai multi barbati au intrat in malul de cativa metri grosime si, mergand pe o conducta aflata in lac, au ajuns in zona in care gramezi de pesti murisera in ultimele ore. Oamenii au iesit de acolo plini de namol din cap pana in picioare, dar cu sacii plini de peste, lucru care a contat cel mai mult. "Peste proaspat, uite aici, ce daca-i negru acum de la carbunele asta ca se spala si se pune in tigaie si sa vedeti ce bun e", spunea ieri fericitul posesor al unei jumatati de sac de peste. Probabil mai mult nici nu-i trebuia ca pestele se mai si impute, iar el cu toata familia lui nu putea manca mai mult, ori cat si-ar fi dorit.

Ceva mai jos, in aval de podul de la Vadeni, in zona podului pe care trecea Mocanita pe vremuri, pustii de 10-12 ani, dar si oameni in varsta, isi dadeau coate pe ambele maluri indiguite ale raului pentru a prinde captura cea mare. "Am pesti si prin buzunare, numai din aia de-ai mari. Uite, am o punga, cred ca sunt cel mai tare din cartier ca astia ailalti nu au adunat atatia", spunea unul dintre pustii care s-a riscat sa inoate vreo 10 metri in largul apei pentru a prinde un somn de cateva kilograme, pe care insa l-a ratat. Pustiul avea insa in plasa o stiuca de vreo 30 de centimetri si era linistit ca, pe langa stiuca, baga mana in apa, pe mal, si scotea clean, caras si orice ii mai pica la mana. Si in tot acest timp, un sef de la Hidroelectrica se intreba sus, pe baraj, unde sunt pestii morti.

Pescarii sunt extrem de suparati

Barajul de la marginea orasului a fost golit ieri dimineata pentru manevre tehnice. Cei de la Hidroelectrica nu s-au gandit insa si pestii din apa, spre disperarea pescarilor care sunt cu taxele platite la zi la Asociatia ce le reprezinta interesele. "Stiau domnule ca golesc barajul asta si sigur puteau sa evite dezastrul asta. Sunt milioane de puieti morti, platiti cu banii nostri de la Asociatie. Dupa ce ca avem taxele asa cum le avem, adica mari, nenorocitii astia ce fac cu barajul. Pai nu-i pacat?! Pe mine daca ma prindea jandarmul ca prindeam fara permis un peste doi ma ardea nu ma rupea. Ei au nenorocit tot barajul si nu le face nimeni nimic. Nu-i corect deloc", spunea un pescar suparat ca golirea barajului ii stricase planurile de a pescui in zona, la undita, pentru restul saptamanii. Iar omul nu era singurul care spunea asa ceva. "L-au nenorocit, nu mai e un peste viu acum in barajul asta. Jumatate e mort deja, iar restul o sa moara de acum incolo, dupa ce trece prin turbinele lor".

Asociatia Pescarilor vrea daune

Seful Asociatiei Pescarilor, Nicolae Tonca, a venit si el in zona si, cu tristete, a anuntat moartea catorva tone de peste pe care asociatia il pusese pentru pescarii din judet in aceasta primavara in lacul ce tocmai era golit. "Pagubele pentru noi sunt foarte mari pentru ca numai anul acesta am adus aici puiet de 200 de milioane de lei vechi pe care l-am luat de la statiunea piscicola din Targoviste. Adusesem aici 300.000 de larve embrionare de salau, care se si prinsesera. Situatia asta putea fi evitata pentru ca pestele care nu a murit sus in lac, in lipsa apei, moare incoace, in aval, cand trece prin turbine, unde apa este extrem de turbionate. Puteau sa faca golirea apei in trepte, in 2-3 trepte, puteam sa intervenim noi, sa dam o mana de ajutor ca sa mutam pestele si sa nu fie antrenat malul acesta din lac", spune Tonca.

Mai multi jandarmi si politisti comunitari au incercat sa impiedice oamenii sa intre in lacul colmatat cu praf de carbune provenit din Valea Jiului, dar cei mai curajosi au inaintat in namolul de cativa metri pentru a lua de acolo pestii morti. Garda de Mediu, prin noul sau director Gheorghe Sanda, promite o ancheta pentru a vedea in ce conditii s-a realizat deversarea lacului. Asta in timp ce Adrian Miulescu spune ca Hidroelectrica are un grafic aprobat de Apele Romane pentru a goli lacul. Graficul nu spune insa nimic de pestii din apa, pesti care acum nu mai sunt, iar despre moartea lor sefii de la Hidroelectrica nu spun nimic. In fond, in anii trecuti, aceiasi societate a deversat barajele tot pe nepusa masa si din cauza asta au murit oameni surprinsi de viitura, fara ca sa fie cineva tras la raspundere, asa ca niste tone de pestisori nici nu mai conteaza acolo…

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri