Padurile si oceanele ofera cea mai eficienta metoda de captare si stocare a carbonului, mult mai ieftina decat tehnologia industriala CCS, relateaza The Ecologist.
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au studiat timp de 15 ani 80 de paduri din tarile aflate in curs de dezvoltare si au descoperit ca acestea au un potential urias in captarea carbonului.
Mai mult decat atat, oamenii din acele tari sunt dependenti de paduri pentru a-si asigura existenta, motiv pentru care acorda o mare atentie conservarii acestora.
”Noi demonstram ca marirea suprafetelor de paduri si ingrijirea acestora printr-o legislatie puternica la nivel local asigura captarea si stocarea unor cantitati mari de carbon si implicit o viata mai buna”, a declarat Arun Agrawal, profesor in cadrul Universitatii din Michigan.
Captarea carbonului in oceane
Oameni de stiinta din cadrul Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) au estimat ca ecosistemele marine stocheaza carbon cat jumatate din emisiile anuale din transportul global.
Potrivit acestora, 55% din carbonul captat in mod biologic in lume este absorbit din atmosfera de organismele marine.
Spre deosebire de captarea si stocarea carbonului pe pamant, unde acesta poate fi blocat timp de decenii sau secole, cel inmagazinat in oceane ramane acolo milenii de-a randul.
”Stim deja ca ecosistemele marine valoreaza trilioane de dolari pentru sectoare precum turismul, apararea costiera, pescuitul si serviciile de purificare a apei. Acum stim si ca este important ca acestea sa devina combatanti naturali ai schimbarilor climatice”, a explicat Achim Steiner, sub-secretar general al ONU si director executiv al UNEP.
Foto: theecologist.org