Batranele paduri ale Australiei sunt arma cheie in combaterea schimbarilor climatice si contin cel mai mare bagaj de dioxid de carbon, eclipsand padurile tropicale ca absorbanti ai gazelor cu efect de sera, au aratat oamenii de stiinta de la Universitatea Nationala Australiana, citati de Reuters.
Padurile care acopera regiunea muntoasa a statului australian Victoria absorb de patru ori mai mult carbon, sau aproximativ 1.900 de tone de carbon pe hectar, spre deosebire de padurile tropicale.
„Acesti copaci din aceste paduri pot rezista pana la varste foarte inaintate de peste 350 de ani si se pot dezvolta foarte mari, inalti si densi”, a aratat Brendan Mackey, profesor in cadrul universitatii. Cercetatorii au studiat 132 de paduri din lume pentru a descoperi regiunile in care se absoarbe cel mai mult carbon.
Padurile australiene au fost comparate cu cele din Statele Unite, Siberia, Amazon, Tailanda, Cambodgia, Venezuela si Finlanda. Descoperirile schimba parerile conventionale potrivit carora padurile tropicale detin cea mai mare cantitate de carbon. Padurea din statul Victoria este o regiune care poate inmagazina mult carbon deoarece aceasta a fost ferita de despaduriri.
„Un motiv pentru care acesti copaci inmagazineaza atat de mult dioxid de carbon este ca au ajuns la maturitate. Niciodata nu va fi absorbita aceeasi cantitate de carbon daca padurile sunt taiate dupa 40 de ani”, a explicat Mackey.
Potrivit Societatii „Salbaticia Australiei” carbonul inmagazinat in padurile native din sud-estul Australiei este echivalent cu 460 milioane de tone de gaze cu efect de sera pe an pentru o perioada de 100 de ani.
Foto: Reuters