In timp ce intreaga lume negociaza in legatura cu masura in care emisiile de dioxid de carbon ar trebui sa fie reduse, salvarea padurilor s-a dovedit a fi unul dintre cele mai putin controversate subiecte si a progresat cel mai mult in cadrul negocierilor, potrivit Reuters.
Analistii sustin ca motivul este faptul ca oprirea despaduririlor este un beneficiu ecologic usor de obtinut si ca majoritatea statelor sustin o schema care sa recompenseze statele in curs de dezvoltare care isi protejeaza padurile.
Saptamana viitoare, in cadrul negocierilor de la Copenhaga, schema intitulata Reducerea Emisiilor din Despaduriri si Degradarea padurilor (REDD), ar putea progresa si mai mult, desi exista inca aspecte care trebuie rezolvate.
Investitorii, printre care banci si state dezvoltate, fac eforturi pentru a transforma REDD intr-un succes care ar putea deschide calea, din 2013, unei scheme de emisii in valoare de milarde de dolari pe an.
“Daca se va obtine ceva la Copenhaga, acest lucru sigur va insemna REDD”, a declarat Paul Winn, campaigner pentru paduri si climat al Greenpeace Australia.
Padurile absorb o cantitate foarte mare din emisiile planetei, in special pe cele provenite din arderea combustibililor fosili. Cu toate acestea, Food and Agricultural Organization a ONU estimeaza ca 13 milioane de hectare sunt despadurite anual, o suprafata apropiata de cea a Angliei.