Natiunile in curs de dezvoltare prezente la Poznan cer ajutoare financiare de miliarde de dolari pentru a se adapta schimbarilor cauzate de incalzirea globala cum ar fi inundatiile si cicloanele si pentru a salva padurile tropicale, informeaza Reuters.
Republica Democratica Congo, Surinam si Papua Noua Guinee au delcarat ca au nevoie de ajutorul natiunilor bogate pentru conservarea padurilor tropicale. Potrivit lui Kevin Conrad, seful delegatiei din Papua Noua Guinee, o finantare sigura si sustenabila este indispensabila pentru protectia padurilor.
Grupul de intrajutorare Oxfam a propus ca natiunile bogate sa plateasca anual 50 de miliarde de dolari incepand cu 2013 pentru dreptul de a produce emisii cu efect de sera, iar ca aceasta taxa sa fie folosita pentru ajutorarea tarilor mai putin dezvoltate.
“Este o alternativa”, a declarat Heather Coleman, reprezentant al Oxfam America. Aceasta a mai adaugat ca tari ca Norvegia si Olanda sprijina acest proiect.
Yvo de Boer, seful secretariatului ONU pe probleme climatice, a declarat ca sentimentul dominant de la Poznan este ca natiunile bogate trebuie sa dea urgent isonul in lupta impotriva si incalzirii globale. Pe de alta parte, Yvo de Boer a adaugat ca nu asteapta ca la Poznan sa se ajunga la un plan de actiune concret ci la o intelegere asupra principiilor comune de actiune.
„Cred ca este foarte important, mai ales in contextul crizei financiare, sa ajungem la o ciorna pentru acordul de la Copehnaga in ceea ce priveste proveninenta resurselor financiare”, a declarat Yvo de Boer.
Desi acuzat ca da inapoi in privinta planului de actiune climatica, reprezentantul ONU a replicat ca pentru moment discutiile se desfasoara in conditii foarte bune si realiste.
Potrivit lui de Boer, intalnirea celor 10.700 de delegati la Poznan isi va indeplini rolul de negociere premergatoare noului tratat climatic care va fi semnat la Copenhaga in 2009.