9 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să-ți faci o poză cu un animal sălbatic

Pentru multe persoane, fotografiile cu animalele sălbatice sunt o parte importantă din vacanța lor exotică. Însă pentru amuzamentul turiștilor și pentru like-uri, animalele sunt chinuite toate viața. Organizația internațională World Animal Protection invită turiștii să vadă și dincolo de cele câteva minute pe care le petrec alături de animale.

9 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să-ți faci o poză cu un animal sălbatic

Animalele sunt furate din sălbăticie

Animalele sălbatice care sunt folosite în țările exotice ca accesoriu în fotografiile turiștilor sunt, de cel mai multe ori, furate din mediul lor natural, deseori de lângă mamele lor. În timpul operațiunii, mamele sunt de obicei omorâte pentru că încearcă să-și apere puii.

Condițiile în care trăiesc sunt improprii

După ce ajung în captivitate, animalele sunt ținute legate sau în cuști mult prea mici. Echipa ONG-ului a descoperit în zone turistice din Amazon leneși legați, deși nu era nevoie, anaconde verzi care sufereau de deshidratare, crocodili cu gurile legate și lipite și oceloți în cuști foarte mici.

9 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să-ți faci o poză cu un animal sălbatic

Tu nu ești singurul care face o astfel de poză

Selfie-urile făcute de turiști sunt postate pe rețelele sociale, apoi uitate. Însă animalele sunt folosite de o mulțime de turiști, doar pentru câteva minute fiecare, deci sunt expuse în mod repetat blițurilor, manevrării necorespunzătoare și zgomotelor foarte puternice. Efectele asupra vietăților sunt niveluri mari de stres și risc crescut de accidentare, care uneori poate duce la deces.

Animalele sunt ținute până mor

Animalele sălbatice sunt ținute ca accesorii în fotografii până când nu mai pot fi folosite. Puii de leneș, de exemplu, care sunt folosiți pentru poze în Amazon, de cele mai multe ori mor în jur de șase luni, din cauza stresului și a bolilor, deși în mediul lor natural ajung până la 30 de ani.

9 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să-ți faci o poză cu un animal sălbatic

Comportamentele animalelor pot fi înțelese greșit

Pentru că delfinii și leneșii arată de parcă ar fi fericiți, mulți turiști presupun că ei chiar sunt. Leneșii, în special, sunt deseori înțeleși greșit. Obișnuiți să se cațere, ei se poartă de parcă cer mereu o îmbrățișare, iar poziția ochilor și a gurii arată de parcă zâmbesc mereu. În spatele acestor comportamente și mimici pot sta subnutriția, stresul și confuzia.

Problema este răspândită în toată lumea

În prezent, în toată lumea sunt în jur de 550.000 de animale sălbatice exploatate în turism. Concluziile unui studiu privind fotografiile cu animale sălbatice au fost că 54% dintre cele 249 de atracții online le dădeau șansa turiștilor să țină animalele din 72 de specii diferite și să se fotografieze cu ele.

Este ilegal

Deși în multe țări există legi care să protejeze animalele sălbatice, acestea nu sunt și aplicate. 61% dintre speciile identificate de World Animal Protection ca fiind implicate în turism sunt clasificate de către Convention on the Trade of Endangered Species (CITES) ca având protecție legală internațională, iar 21% dintre ele sunt clasificate de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) ca „specii amenințate”.

9 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să-ți faci o poză 9 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să-ți faci o poză cu un animal sălbaticcu un animal sălbatic

Captivitatea poate lua mai multe forme

Captivitatea nu înseamnă numai cuști și lanțuri, ci și modalitățile prin care animalele sălbatice sunt obișnuite cu interacțiunile cu oamenii. O tehnică cunoscută în Amazon este oferirea hranei delfinilor pentru a-i atrage într-o zonă unde turiștii pot interacționa cu ei. Distrugerea habitatelor lor naturale face ca aceștia să pice și mai ușor în această capcană și să devină dependenți de hrana pe care o primesc.

Alternativa: să admiri animalele în mediul lor natural

Există tur operatori care pot organiza excursii în timpul cărora turiștii pot vedea animalele în cadrul lor natural, fără să afecteze în vreun fel viața sau habitatul acestora.

[box type=”info” align=”aligncenter” width=”2″ ]Din cele 34 de miliarde de fotografii de pe Instagram, câteva zeci de mii sunt cu animale sălbatice. Organizația desfășoară o campanie online prin care își propune să educe publicul, arătând adevărul din spatele folosirii animalelor pentru fotografii. Există, de asemenea, și o petiție care a fost semnată până acum de peste 250.000 de persoane.[/box]

9 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să-ți faci o poză cu un animal sălbatic

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri