Poveștile din jurul Mării Negre, la Pelicam 2015

Poveștile oamenilor din jurul Mării Negre, locul unde natura are o amprentă puternică asupra vieții comunității, sunt aduse la Tulcea în cadrul competiției Black Sea Docs a Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Documentarele vor fi proiectate în premieră națională și vor fi evaluate de un juriu internațional.

tristia

Peter O’Brien, membru în Consiliul de Administrație al Festivalului de Film de Mediu de la Washington DC, va veni la Tulcea pentru jurizarea competiției Black Sea Docs. Festivalul de Film de Mediu de la Washington DC există din 1993 și este un reper în domeniu. El face parte, alături de Pelicam, din rețeaua Green Film Network și a ajuns la performanța de a prezenta 150 de filme de mediu unui public de 33.000 de oameni la ediția din 2015. Alături de Peter, se vor mai afla în juriu fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean. Petruț Călinescu este un cunoscător al țărilor din jurul Mării Negre pe care le-a colindat în căutare de povești în cadrul proiectului său fotografic, The Black Sea. Regizorul și omul de televiziune Dan Curean este autorul filmului Gone Wild  (2012), proiectat la prima ediție a festivalului Pelicam și în acest an la Festivalul Internațional de Film de la Washington DC.

În filmul “Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014), regizorul Stanislaw Mucha ne poartă într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări din jurul Mării Negre. Peisajele se întind din Crimea în Caucaz, de la coasta nordică a Turciei la Delta Dunării. Tristia captează coliziunea dintre imagini mitice, care par să fi supraviețuit trecerii timpului, și schimbări multiculturale de după perioada comunistă. Marea Neagră este un loc al contradicțiilor: aici se întâlnesc Orientul și Occidentul, apa sărată și apa dulce, splendoarea și liniștea, civilizația și barbarismul. Oamenii din jurul Mării Negre sunt copleșiți cu nenumărate promisiuni, dar și la fel de multe dezamăgiri. Filmul va fi proiectat la Tulcea, în cadrul Pelicam 2015.

Un monstru numit “transformare urbană” a dat năvală în Turcia în ultimii ani. Bântuind cartiere, monstrul distruge orice a rămas din istoria Istanbulului, construiește turnuri de sticlă și înghite copacii. În timp ce monstrul muncește, vechiul și noul, săracii și bogații devin vecini. Filmul “Hey Neighbour!”/”Hei, vecine!” (Turcia, 2014) spune povestea unui complex rezidențial din districtul Ferikoy, în inima Instanbulului, și cartierului Pasa, un cartier vechi care încearcă să respire în umbra complexului rezidențial. “Hei, vecine” e despre relația dintre un cocioabă și o clădire de apartamente din acest cartier. Filmul va fi proiectat la Tulcea, în cadrul Pelicam 2015, în prezența regizoarei Bingöl Elmas. 

Delta Dunării este sit UNESCO și unul dintre ultimele locuri din Europa unde natura sălbatică tronează. În acest cadru mirific, oamenii au o viață grea din cauza accesului dificil la servicii de sănătate, educație, dar și la produse necesare traiului de zi cu zi. Dificultățile vieții în delta sunt surprinse în “Dialoguri de baltă” (România, 2014). Deși se investesc fonduri substanțiale pentru protejarea mediului în deltă, viața oamenilor este trecută cu vederea. Ei depind de baltă, natura fiind cea care îi rupe de lume, dar și cea care le dă resursele pentru a trăi. Regizoarea Ildikó Zonga Plájás va fi prezentă la proiecția în premieră națională a filmului în cadrul Pelicam 2015.

Tofalaria este un loc îndepărtat din Rusia, unde nu poți ajunge decât cu elicopterul, iar iarna mașinile se deplasează pe râurile înghețate care devin drumuri. Cel mai apropiat oraș se află la 300 de kilometri distanță. Documentarul “Cut off by Mountains, Connected with Rivers” / “Despărțiți de munți, legați prin ape” (Rusia, 2014) spune povestea oamenilor din Tofalaria, care sunt despărțiți de restul de lumii de munții din sudul Siberiei și de pădurea sălbatică și înconjurați de râurile repezi. Comunitatea din Tofa este cea mai mică din Rusia cu doar 500 de oameni, ei fiind considerați descendenții lui Genghis Kahn. Filmul va fi proiectat la Tulcea, în cadrul Pelicam 2015.

Mai mulți studenți la jurnalism din țările din regiune vor avea șansa să “guste” din spiritul Deltei Dunării în cadrul unui atelier de jurnalism radio coordonat de jurnalistul Julien Trambouze de la Radio France. Atelierul, organizat de Pelicam și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), se va derula timp de o săptămână, la sfârșitul căreia participanții din România, Macedonia, Ungaria, Republica Moldova,

Armenia și Albania vor realiza câte un reportaj radio pe o tematică legată de Delta Dunării. Reportajele vor fi prezentate în cadrul Forumului Regional de Mediu de anul viitor organizat de OIF.

Anul acesta, la Pelicam, va avea loc în premieră o transmisiune radio live în străinătate. Jurnalistul elvețian specializat pe probleme de mediu Adrien Zerbini va realiza o emisiune radio în direct pentru Radio Suisse Romande despre festivalul Pelicam. Transmisiunea va avea loc în cadrul emisiunii de mediu reper în Elveția “Prise de Terre”, va dura o oră și îi va aduce la microfon pe invitații festivalului care vor discuta pe marginea documentarelor de mediu, dar și a importanței filmului în conștientizarea publicului pe teme de protecție a mediului din regiunea Deltei Dunării.

Puteți citi și:

Cinci filme de mediu, din cinci colțuri diferite ale lumii, în competiția principală Pelicam

Filmul câștigător la Pelicam 2014, proiectat la București

Gone Wild, documentarul despre caii sălbăticiți din Letea, proiectat la Washington

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri