Israelul se numara printre statele care dezvolta cele mai avansate tehnologii folosite in managementul apei, iar acest fenomen are loc intr-o tara care se confrunta cu un deficit hidric natural considerabil. Tocmai lipsa de apa a dus la crearea și dezvoltarea unora dintre cele mai sofisticate tehnologii, Israelul detinand recordul mondial in reutilizarea apelor uzate.
Shafdan, statia de epurare a apelor din deșertul Negev, sudul Israelului, una dintre poveștile israeliene de succes, trateaza anual 130 de milioane de metri cubi de ape uzate care provin din metropola Tel Aviv, procedeul folosit fiind acela de reincarcare a panzei freatice.
Apa uzata trece prin solul nisipos, se purifica și reincarca, in aproximativ 400 de zile, apele subterane, ca apoi sa fie pompata spre aproximativ 23.000 de hectare de culturi agricole din deșertul Negev. Investitia a fost subventionata de statul israelian, girat de Mekorot, compania nationala de apa din Israel, și a avut o valoare de 128 de milioane de euro. Gradul de epurare este foarte ridicat, apele tratate putand fi utilizate pentru orice tip de cultura fara niciun risc pentru sanatatea oamenilor.
„Am testat peste 600 de tehnologii la Mekorot. Dintre acestea, am ales 20”, a declarat, pentru „Green Report”, Booky Oren, fostul director al Mekorot și președintele Expozitiei de tehnologii „verzi” WATEC 2011, care va avea loc in Israel in toamna acestui an.
Compania israeliana furnizeaza 90% din consumul de apa potabila din Israel. Mekorot are in administrare 3.000 de instalatii, in toata tara, care sunt destinate aprovizionarii cu apa, controlului calitatii apei, epurarii apelor uzate ori desalinizarii, și se considera o companie „verde”, deoarece protejeaza resursele de apa ale Israelului, previne contaminarea acestora și le administreaza sustenabil.
Mihaela Pavnutescu