Potentialul Romaniei in sectorul agriculturii ecologice este de cel mult 2 milioane de hectare

Potentialul Romaniei in sectorul agriculturii ecologice este de maximum doua milioane de hectare, avand in vedere ca noi producem aceasta marfa ecologica pentru a o valorifica, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, Ion Toncea, citat de Agerpres.

El a precizat ca, in 2008, suprafata cultivata cu culturi ecologice a ajuns la circa 230.000 – 240.000 de hectare, deci nici un sfert de milion. "Ar trebui sa marim de sase ori suprafata pentru a atinge acest potential, corelat cu cererea de produse ecologice de pe piata interna si externa", a spus Toncea.

Potrivit acestuia, in 2009 cererea pentru produse ecologice este de patru ori mai mare. Se cer atat materii prime, cat si produse finite, precum oua, uleiuri – de floarea soarelui, de rapita -, preparate din lapte (in special branzeturi), miere de albine.

"Mierea de albine inregistreaza cea mai mare cerere. Vin comenzi de neimaginat, de ordinul a trei TIR-uri pe saptamana, care inseamna aproape 60 de tone pe saptamana. O asemenea cerere este imposibil de onorat, mai ales ca mierea ecologica se obtine cu eforturi foarte mari", a explicat Ion Toncea.

Acesta a subliniat ca Romania ofera produse ecologice de foarte buna calitate, pana in prezent neexistand reclamatii, poate doar cateva aspecte semnalate de comercianti, la intern, cu privire la faptul ca nu exista suficiente produse (din punct de vedere cantitativ) care sa satisfaca cererea de pe piata romaneasca, ca este necesara o diversificare a gamei de produse ecologice oferite, iar acest tip de produse este prea scump.

"Se solicita o gama foarte larga de legume si fructe proaspete. In ceea ce priveste preturile mai mari, ele sunt determinate de faptul ca realizarea unui produs ecologic presupune costuri mai mari si necesita un volum mai mare de masuri pentru protectie", a precizat presedintele FNAE.

El a explicat ca terenurile trebuie pregatite, la fel si spatiile acoperite, pentru eliminarea buruienilor, a daunatorilor si agentilor patogeni. Pentru protectia plantelor se folosesc substante speciale obtinute din extracte de plante, iar ingrasamintele folosite sunt suta la suta naturale. La costurile necesare obtinerii unui produs ecologic se adauga cele generate de certificarea acestuia.

Reprezentantul agricultorilor ecologici a subliniat ca in Romania exista soluri inca bogate in elemente nutritive, dand de exemplu terenurile care contin cernoziom, in suprafata de trei milioane de hectare.  Conform acestuia, anual, ritmul de crestere a suprafetei in sistem ecologic pana in 2007 a fost de 25.000 de hectare.

"Nu este o suprafata extraordinar de mare, dar, daca vom compara cu anul 2000, cand a fost recunoscuta oficial agricultura ecologica in Romania – cand cultivam 15.000 de hectare -, eu zic ca o crestere de 25.000 de hectare anual inseamna ceva", a apreciat el. De asemenea, anual, numarul de animale crescute in acest sistem s-a majorat cu circa 1.500 de capete.

In anul 2007, marfa ecologica produsa in Romania a fost de 120 milioane de euro, jumatate din aceasta mergand la export. Exportul de produse agricole si alimentare ecologice din Romania, in anul 2007, a reprezentat opt la suta din exportul total de produse agricole si alimentare al Romaniei, din punct de vedere valoric. Exporturile au vizat in special spatiul comunitar, dar si Ucraina sau Rusia, potrivit lui Ion Toncea.

"Este o cifra care pe mine m-a bucurat foarte mult, dar atunci cand am comparat-o cu suprafata exprimata in procente pe care se practica agricultura ecologica, raportat la suprafata agricola totala a Romaniei, am vazut ca suprafata de teren cultivat in sistem ecologic reprezinta 1,2 la suta", a aratat presedintele Federatiei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri