Poteca de creasta din Fagaras a fost inchisa, din cauza riscului de avalansa

In Muntii Fagaras, riscul de avalansa este insemnat, ceea ce impune inchiderea traseului turistic de creasta, a anuntat astazi directorul serviciului Salvamont Arges, Ion Sanduloiu.

“Riscul de avalansa este de gradul al treilea, insemnat, la altitudini de peste 1800 de metri, unde avem climat subpolar. La altitudini sub 1800 de metri, riscul de avalansa este de gradul al doilea, moderat. Am anuntat inchiderea potecii principale de creasta, precum si a cailor de acces catre aceasta”, a declarat Ion Sanduloiu pentru Green Report.

Inchiderea potecii principale este o procedura adoptata in fiecare iarna, in urma unor caderi masive de zapada, cu risc de avalansa. “Sunt ani in care inchidem poteca in noiembrie. In aceasta iarna, pana in acest moment nu a fost cazul. Interdictia de acces este valabila pana la primavara”, explica Ion Sanduloiu.

Riscul de avalansa este evaluat pe o scala de la 1 la 5. Gradul 5 (situatia cea mai grava) inseamna risc iminent, iar gradul 4 inseamna risc mare. Serviciul Salvamont va anunta in cazul in care se impune modificarea actualului nivel de risc.

In zonele de creasta din Muntii Făgăraș, stratul de zapada atinge aproape un metru grosime. Riscul de avalansa exista mai ales pe versantii opusi celor pe care bate vantul, Pe acesti versanti, se formeaza asa-numitele “placi de vant”, in care staturile de zapada suprapuse nu au coeziune intre ele.

Omul prins sub zapada nu are sanse de supravietuire

“Daca o placa de 80 – 100 de metri patrati porneste la vale, pleaca intreg versantul”, explica Ion Sanduloiu. In opinia acestuia, sansele unui om, surprins de o avalansa, de a supravietui sunt iluzorii. “Sub zapada esti prins ca in beton. Sufocarea apare in cel mult 15-20 de minute, poti muri si sub trei centimetri adancime”, explica directorul Salvamont Arges.

Singurele trasee din Fagaras inca permise turistilor sunt cele de altitudine mica, dar numai cu echipament adecvat – coltari, piolet si bete de schi.

Persoanele aflate in pericol pe munte pot apela Dispeceratul National Salvamont sau serviciul telefonic de urgenta 112.

Mihai Diac

Foto: www.infocurteadearges.ro

Citeste si:

Patru turisti rataciti pe un traseu nemarcat au fost amendati cu 6.000 de lei

Premiera in Romania: Panouri fotovoltaice la refugiile de creasta din Masivul Fagaras

Doua casatorii sunt programate la Biserica de Gheata de la Balea Lac

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri