Executivul ar putea aproba, in ianuarie 2008, proiectul Hotararii de Guvern pentru stimularea productiei de energie electrica din surse regenerabile, a declarat, luni, directorul Directiei de politici energetice din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu.
Potrivit proiectului, producatorii de energie electrica din surse regenerabile vor primi, de regula, pentru fiecare 1 MWh livrat in retea cate un certificat verde cu exceptia producatorilor de energie electrica din energie solara care primesc cate trei certificate verzi.
Producatorii de energie electrica din centrale hidroelectrice cu o putere instalata de cel mult 10 Megavati vor primi cate un certificat verde pentru fiecare doi Megawati livrati in retea de grupuri electrice.
Cota anuala obligatorie de certificate verzi (document ce atesta producerea din surse regenerabile a unei cantitati de 1 MWh energie electrica) pentru 2009 este de 6,28 la suta, pentru 2010, 2011 si 2012 de 8,30 la suta, pentru 2013 de noua la suta, pentru 2014 de zece la suta, pentru 2015 de 10,8 la suta, 2016 – 12 la suta, 2017 – 13,2 la suta, 2018 – 14,4 la suta si 2019 – 15,6 la suta.
"In contrast cu acest HG, care isi propune sa stimuleze productia de energie verde, este noul proiect de Cod comercial al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/, din care dispare capitolul de productie prioritara, astfel, de exemplu, producatorii de centrale eoliene vor fi nevoiti sa plateasca dezechilibrele care ar urma sa apara in productia de energie din cauza intensitatii si vitezei vantului, ceea ce ar putea afecta investitiile din acest sector", a spus Sandulescu.
Energia din surse regenerabile de energie va trebui sa reprezinte 33 la suta din consumul intern brut de energie electrica in anul 2010, 35 la suta in anul 2015 si 38 la suta in anul 2020.
"Comisia Europeana a stabilit ca energia electrica produsa in hidrocentrale cu o putere instalata mai mare de 10 MW este considerata energie regenerabila, Romania putand astfel sa indeplineasca tintele propuse", a spus oficialul MEF.
Cotele obligatorii anuale de certificate verzi pentru perioada incepand cu anul 2021 vor fi stabilite de Guvernul Romaniei cel tarziu in anul 2015.
Producatorii de energie electrica si termica in cogenerare ce utilizeaza biomasa pot beneficia simultan atat de sistemul de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile cat si de sistemul de promovare a cogenerarii de inalta eficienta.
Operatorul de transport si sistem emite lunar certificate verzi producatorilor pentru cantitatea de energie electrica din surse regenerabile de energie produsa si livrata in retea. Operatorii de distributie transmit lunar operatorului de transport si sistem, fara plata, date privind cantitatile de energie electrica produse din surse regenerabile livrate in retea de producatorii racordati la retelele acestora.
Furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie electrica furnizata anual consumatorilor finali. Producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie pot vinde certificatele verzi primite pentru energia electrica livrata in retea.
Pentru perioada 2008-2012, pretul de tranzactionare a certificatelor verzi se limiteaza intre 26 euro/certificat si o limita maxima de 50 euro/certificat, calculate in lei la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pentru luna decembrie din anul precedent.
La sfarsitul fiecarui an ANRE stabileste pentru fiecare furnizor de energie electrica, pe baza certificatelor verzi achizitionate, gradul de indeplinire a cotei obligatorii impuse. Furnizorul care nu realizeaza cota obligatorie anuala impusa plateste 70 euro pentru fiecare certificat verde neachizitionat la cursul de schimb stabilit.
Exportul sau importul de energie electrica din surse regenerabile se realizeaza fara un export sau import asociat de garantii de origine.
Incepand cu anul 2010, furnizorii de energie electrica vor putea sa-si indeplineasca cotele obligatorii si prin achizitie de certificate verzi de pe piata europeana a certificatelor verzi, in conditiile existentei unui import asociat de garantii de origine.
Foto: jurnalul.ro