Portugalia

  • Poluarea aerului si a apei este problema semnificativa in centrele urbane portugheze. Rezerva nationala de apa este amenintata, in special in zonele de coasta, de poluarea provocata de industria petrolului si cea a celulozei.
  • Animalele salbatice si activitatile agricole sunt amenintate de eroziunea si desertificarea solului. In 2001, in Portugalia erau amenintate 13 specii de mamifere, sapte de pasari si 186 de plante. Acestea includeau Lynxul spaniol, foca mediteraneeana si vulturul imperial.
  • Portugalia importa 85% din totalul necesar de energie, avand resurse extrem de limitate. Cea mai importanta resursa nationala este hidroenergia.
  • Pentru dezvoltarea proiectelor de energii regenerabile a fost stabilit un set de politici publice prin care 8,1 miliarde de euro au fost destinati investitiilor din acest sector. Fondurile au fost distribuite pentru energia eoliana (5,1 miliarde), hidroenergie (doua miliarde), dezvoltarea proiectelor pentru biomasa, energie solara si energia valurilor (un miliard).
  • Guvernul a stabilit un plan tarifar diferentiat in functie de tipul energiei utilizate, ceea ce a incurajat companii precum Iberdrola (Spania), Enersis (Chile), Gamesa (Spania) si Generg (Portugalia) sa investeasca in productia de energie eoliana, solara si a valurilor.
  • In 2006 au fost construite 36 de noi parcuri eoliene, iar productia acestui tip de energie a crescut cu 60%. Acest procent reprezinta 59% din targetul stabilit pentru anul 2010 si plaseaza Portugalia pe locul doi in topul tarilor europene cu cea mai mare crestere a consumului de energie regenerabila.
  • Portugalia detine aproximativ 100 de mici hidrocentrale, cu o capacitate de 256 MW. Cea mai puternica statie hidroelectrica se afla in Alto Lindoso si produce 630 MW.
  • Exista potential pentru cresterea bioenergiei, aproximativ 38% din terenul Portugaliei fiind acoperit de paduri.
  • Climatul insorit este propice pentru dezvoltarea energiei solare. Tinta propusa de guvern este o capacitate a fotovoltaicelor de 150 MW pana in anul 2012.
  • Dupa doua decenii de cercetari si teste la Institutul Tehnic din Lisabona, prima faza a proiectului de energie a valurilor a fost initiata in anul 2006 de compania Enersis. Portugalia continua sa lucreze la dezvoltarea primului parc comercial de energie a valurilor, Agucadora Wave Park. Expertii in energii regenerabile sunt de parere ca un astfel de sistem poate produce, in Portugalia, cu aceleasi costuri, de trei ori mai multa energie decat un parc de eoliene.
Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri