Cum sunt valorificate resturile de bananier în Micronezia

Un fost profesor a găsit o soluție prin care valorifică tulpina de bananier din insula Kosrae (Micornezia) și susține viața fermierilor locali, oferindu-le un loc de muncă. Acesta a pus pe picioare o mică fabrică în care confecționează portofele organice și biodegradabile din fibre de bananier. Produsul final este rezistent în mod natural la apă, foc și la rupere.

portofele
foto: greenbananapaper.com

Matt Simpson, originar din New London (Conneticut), este un fost profesor care a venit voluntar în cadrul programului WorldTeach, pentru a le preda copiilor de pe insulă științe sociale. După ce și-a terminat stagiul de voluntariat, nu a mai părăsit însă insula și a decis să ofere ceva comunității în care s-a format.

Potrivit greenbananapaper.com, până în prezent, fabrica a reciclat 80.000 de kilograme de resturi provenite de la bananieri. În cadrul acesteia lucrează 17 oameni. În mod obișnuit, după ce fructele sunt culese, frunzele și ramurile sunt tăiate și lăsate să se degradeze sau sunt folosite pentru a produce îngrășământ.  Întreg procesul de producție se bazează pe folosirea energiei regenerabile. Lucrătorii din fabrică folosesc energia eoliană și pe cea solară pentru a usca fibrele de bananier, în timp ce pentru a face focul folosesc nucile de cocos căzute din copaci. De asemenea, în procesul de producție există trei motoare electrice, care potrivit reprezentanților fabricii, consumă un minim de energie din rețeaua electrică. Motoarele electrice folosesc 30% energie solară și 70% energie de la generatoare care funcționează cu motorină.

Potrivit reprezentanților companiei, portofelele Green Banana Paper nu sunt doar prietenoase cu mediul înconjurător, ci le oferă și un salariu locuitorilor insulei Kosrae. În plus, pentru a se putea mări producția și pentru a angaja și mai multe persoane, fondatorul fabricii și-a înscris proiectul pe platforma de crowdfunding kickstarter.com. Portofelele eco-friendly costă 49 de dolari.

Cum funcționează fabrica:

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri