Portland a interzis folosirea pesticidelor care omoară albinele

Cel mai mare oraș din statul american Oregon a intezis folosirea unui insecticid pe care ecologiștii îl consideră responsabil pentru declinul populațiilor de albine, potrivit Reuters.

bee

În ciuda protestelor din partea fermierilor care susțin că insecticidul este crucial pentru producția agricolă, autoritățile locale au votat în unanimitate pentru a suspenda imediat folosirea produselor care conțin neonicotinoide.

Asemenea pesticide sunt folosite la scară largă pe plante și pe copaci, în grădini, parcuri și pepiniere comerciale. Portland se alătură, astfel, altor șapte orașe din SUA, pe lângă Seattle și Spokane, care au interzis chimicalele vinovate de moartea albinelor.

Oponenții măsurii, în mare parte fermieri și pădurari, spun că studiile care arată că neonicotinoidele afectează grav albinele au fost contrazise de alți cercetători. Asociația Oregonians for Food and Shelter susține că decizia e bazată pe “frică și ideologie” și nu pe știință.

Xerces Society for Invertebrate Conservation a salutat decizia și a apreciat faptul că autoritățile locale din SUA continuă să ia deciziile corecte pentru albine, chiar dacă la nivel național Agenția pentru Protecția Mediului nu a făcut acest pas.

Serviciul Federal pentru Pești și Viață Sălbatică va interzice, de asemenea, folosirea neonicotinoidelor în rezervațiile naturale începând cu ianuarie 2016.

Neonecotinoidele – o clasă relativ nouă de insecticide, produse de Shell și Bayor acum 20-30 de ani – sunt cele mai folosite insecticide din lume. Numai în SUA, acestea sunt folosite pe aproximativ 95% din culturile de porumb și rapiță, sunt cele mai utilizate pentru culturile de  bumbac, sorg și sfeclă de zahăr și sunt folosite pe jumătate din culturile de soia. Cele mai multe fructe și legume din SUA sunt de asemenea tratate cu neonecotinoide.

Puteți citi și:

Pentru prima dată, un studiu demonstrează că neonicotinoidele afectează creierul albinelor

FOTO Un artist a pictat albine pe clădiri ca să nu uităm că le omorâm

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri