Proiectul ordonantei de modificare a legii energiei regenerabile, prezentat in trei saptamani

Proiectul ordonantei de modificare a legii privind sustinerea energiilor regenerabile va fi prezentat in urmatoarele trei saptamani, a declarat, pentru Green Report, Robert Cruceru, director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica (RPIA).

“In trei saptamani vom avea un draft de modificare a legii. Speram sa fim consultati cu noile modificari”, a precizat Robert Cruceru.

Potrivit acestuia, piata fotovolatica in Romania este in asteptarea noilor reglementari privind acordarea certificatelor verzi.

Robert Cruceru, director executiv RPIA

Nu mai sunt investitii noi anuntate. Bancile nu mai fac nici un pas, iar cei care au apucat sa incepa investitiile se chinuiesc sa le termine. In momentul de fata avem aproximativ 40 de MW instalati. Inainte de zvonurile privind scaderea numarului de certificate estimarile pentru anul 2013 erau cuprinse intre 500 si 800 MW. Nu este o cifra foarte mare, ci exact cam cat avea nevoie sistemul”, a mai adaugat reprezentantul RPIA.

Potrivit datelor publicate de Transelectrica, pentru 2012, in Romania erau 33 de producatori de energie din sursa solara. Puterea instalata a centralelor fotovoltaice insuma 49 MW care au produs 7.544, 8 MWh. Pentru energia furnizata in sistem acestia au primit 45.269 certificate verzi.

Instalatiile fotovoltaice, potrivit legii in vigoare , beneficiaza de sase certificate verzi pentru fiecare MWh produs.

Capacitatea instalata in parcuri fotovoltaice a scazut in 2012

Capacitatea totala instalat in noi parcuri fotovoltaice in Europa a scazut in 2012 cu 35% fata de 2011, de la 23 GW la 17 GW, potrivit datelor raportului Asociatiei Europeana pentru Energie Fotovoltaica (EPIA), publicate luni.

Conform sursei citate, capacitatea instalat in afara Europei a crescut cu 62%, de la 8 GW la 13 GW.

Cu toate acestea, Europa ramane cea mai mare piata, sustinuta de Germania care a instalat 7,6 GW in 2012. China este al doile mare jucator de profil, in 2012 instaland 3,5 GW, urmata de Italia, 3,3 GW, SUA, 3,2 GW, si Japonia, 2,5 GW.

De asemenea, Marea Britanie a stabilit un record in domeniu. 2012 a reprezentat primul an in care s-au instalat capacitati totale de peste 1 GW.

Potrivit EPIA, la nivel global, capacitatea totala instalata in parcuri fotovoltaice a ajuns la 101 GW, cu 30 GW mai mult decat in 2011.

Winfried Hoffmann, presedintele EPIA

Acum 10 ani nimeni nu ar fi facut o asemenea estimare. In mod clar industria fotovoltaica se confrunta cu provocarri majore, dar rezultatele de anul trecut au demonstrate ca exista o piata puternica pentru tehnologiile dezvoltate de acest sector. In ciuda situatei economice si a neclaritatii regelementarilor, aprope ca am repetat succesul de anul trecut”, a declarat presedintele EPIA, Winfried Hoffmann.

 

spot_img

Ultimele știri