Vor inlocui romanii porcul cu greieri la gratar?

In functie de gusturi, greierii bine rumeniti  pe gratar, biscuitii din furnici sau tarantulele pane ar putea fi doar cateva dintre delicatesele pe care si romanii le vor comanda intr-un pub din Centrul Vechi, alaturi de o bere rece.

Un medic generalist si un reprezentant de seama al industriei alimentare din Romania  considera ca romanii mai au doar un pas pana cand vor include in propriul meniu insectele, recomandate inclusiv de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), ca solutie la criza alimentara globala.

 Este doar o optiune de gusturi, dar asa cum fast-food-ul  i-a cucerit rapid pe romani, cu siguranta, in anii ce vin,  si insectele  isi vor face loc in meniul nostru, mai ales ca valorile nutritive sunt de cel putin patru ori mai mari decat cele ale produselor din carne. Mancam, deja, tot felul de delicatese din bucataria  asiatica, in restaurantele de lux, iar gustul bucatelor din insecte este similar crustaceelor sau altor ingrediente cu care, de fapt, ne-am obisnuit”, explica Mariana Dumitru, medic generalist la Institutul national de medicina aeronautica si spatiala, Gen. dr. aviator Victor Anastasiu.

Romanii, in special tinerii, cat si locuitorii din mediul urban, vor adopta mult mai repede obiceiul de a manca insecte in comparatie cu locuitorii din mediul rural, care se vor confrunta mai  mult cu prejudecata de a inlocui porcul cu viermi sau furnici, sustine Mariana Dumitru.

In randul locuitorilor de la sate, care se vor lasa destul de greu convinsi sa prajeasca in tigaie furnici sau greieri in locul muschiuletului de porc, ar putea sa intervina insa  prejudecatile.  Dar, cu timpul, oamenii vor intelege, ca pe orice alta schimbare, si schimbarile ce vor interveni in urmatorii ani in obiceiurilor alimentare”, a punctat Mariana Dumitru.

Seful Angst a mancat greieri in Orient

De profesie medic veterinar, Sorin Minea este actionar majoritar al producatorului de mezeluri si al lantului de magazine Angst si presedinte al Asociatiei Romane a Carnii.

Cunoscutul  om de afaceri spune ca, deocamdata, Romania este departe de a inlocui fermele de animale cu cele de insecte, deoarece, in primul rand este vorba de schimbarea mentalitatii.

Am mancat greieri, chiar de doua ori, cand am mers in vizita in Orient. Dar cred ca romanii mai au pana cand se vor lasa convinsi sa includa in meniu acest tip de hrana. Este vorba, in primul rand, de mentalitate”, a subliniat Sorin Minea.

Ca valoare nutritiva, greierii ofera de trei ori calciul si fierul pe care le-am lua dintr-o friptura de vita si au nevoie de cantitati de apa mai mici de sute de ori  pentru a genera aceeasi cantitate de proteine fata de vite.

ONU: “Cresteti si mancati insecte!”

Aproximativ doua miliarde de oameni de pe glob mananca insecte insa Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) considera ca potentialul de consum al furnicilor, viermilor sau gandacilor este departe de a fi exploatat.

Prezente din abundenta pe Terra, bogate in proteine si minerale, insectele au doar avantaje, in ceea ce priveste consumul, in ochii expertilor ONU, care au dat, de curand, publicitatii un raport pe aceasta tema.

Cresteti si mancati insecte! Sunt nutritive, au un continut ridicat de proteine si minerale. Pot fi consumate la gratar sau transformate in praf si incorporate in alte alimente”, sustin expertii ONU, care au identificat aproximativ 1.900 de specii de insecte comestibile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri