Porcul de rasa Mangalita, apreciat pentru carnea cu continut redus de colesterol, revine la moda in Romania.
„Carnea de porc Mangalita este o carne marmorata avand grasime intramusculara, tesutul este maturat, nu contine toxine, are continut scazut de apa, calitati gustative foarte bune. De remarcat este faptul ca grasimea de porc Mangalita contine Omega 3, acizi grasi nesaturati, la fel ca si grasimea de somon.
Datorita acestor calitati carnea si preparatele din carne de Mangalita sunt recomandate in alimentatia persoanelor cu boli cardiovasculare, precum si in alimentatia copiilor sau a persoanelor in varsta”, declara Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice din Maramures.
Rasa Mangalita este cunoscuta in Peninsula Balcanica de peste 150 de ani. In Romania a fost neglijata in ultima perioada, intrucat este mai pretentioasa: animalele se dezvolta mai lent si trebuie crescute in spatii deschise, nu in tarcuri. In perioada interbelica si imediat dupa aceea, de supravegherea acestor animale se ocupa porcarul satului, care avea sarcina sa le scoata zilnic la pasune.
Un kilogram de carne ecologica se vinde cu 40 de lei
In ultimii ani, o serie de firme si producatori din Moldova si Maramures au reinceput sa dea atentie rasei Mangalita. Unii dintre acestia au fost prezenti si la Targul de produse ecologice si traditionale Ecoagris, organizat in acest week-end la Iasi. Carnea de porc Mangalita a fost oferita spre vanzare cu 40 de lei kilogramul.
Totusi, majoritatea producatorilor romani au rezerve fata de ideea reintroducerii rasei Mangalita. "Nu am crescut niciodata asa ceva. Pe de o parte pentru ca n-as fi avut de unde s-o iau. Pe de alta parte, rasa asta se creste mai greu, animalului ii trebuie un an si jumatate pana sa ajunga la greutatea de taiere. La noi e obiceiul ca un om sa cumpere un purcel acum in decembrie si sa-l taie anul viitor de Craciun, adica dupa un an. Iar fata de alte rase de porci, Mangalita are mai multa grasime si mai putina carne", a explicat, pentru Green Report, Nicolae Iuga, crescator de porci din judetul Brasov.
La Targul Ecoagris de la Iasi, alte produse alimentare ecologice au fost preparatele din carne de pui, de vita sau de oaie. De asemenea, au fost prezentate produse din lapte si branzeturi, preparate din peste – inclusiv zacusca din peste din Neamt si Maramures, miere, fructe, cozonaci si prajituri de casa.
Foto: www.bioma.ro
Citeste si:
Romania participa la organizarea celei mai mari expozitii agricole din lume
A 13-a editie a Targului ECOAGRIS, inaugurata la Iasi (FOTO)
Fermele Smithfield primesc certificari ecologice, calitative si de securitate