Oamenii de știință au editat genetic porci pentru a îi face imuni la virusul PRRS

Oamenii de știință au editat genetic porci pentru a îi face imuni la sindromul respirator şi reproductiv porcin (PRRS), o boală care afectează animale din întreaga lume.

Porcii infectați cu PRRS pot fi mâncați în siguranță de către om, însă virusul cauzează probleme de respirație, omoară purceii și poate duce la pierderea sarcinii scroafelor. Nu există niciun tratament eficient sau vaccin care să protejeze porcii. Industria europeană a creșterii porcilor pierde anual peste 1.7 miliarde de euro din cauza deceselor porcine și a productivității scăzute.

Cercetătorii de la Institutul Roslin din cadrul Universității din Edinburgh au eliminat o secțiune din ADN-ul porcilor care îi face vulnerabili la boală. După procedură, animalele nu au avut simptome ale infecției când au fost expuși inteționat la virus sau când au locuit mai mult timp alături de porci infectați.

Cercetătorii au explicat că descoperirea ar putea avea beneficii economice importante, precum și un impact pozitiv asupra bunăstării animalelor.

Animalele modificate genetic sunt excluse din lanțul alimentar în Europa, dar nu este clar dacă aceste reglementări se aplică animalelor editate genetic, deoarece este folosită altă tehnologie, iar schimbările genetice rezultate sunt diferite.

Tehnicile de modificare genetică mai vechi presupun de multe ori transferul genelor de la o specie la alta. În contrast, editarea genelor folosește unelte moleculare precise pentru a elimina bucăți mici de ADN și pentru a altera câte o singură literă din codul genetic, accelerând astfel procesele care s-ar petrece în mod natural de-a lungul mai multor generații.

Cercetătorii au eliminat în jur de 450 litere din ADN-ul porcilor, ștergând un segment al receptorului de care se leagă virusul și împiedicându-l astfel să pătrundă în celule și să se multiplice.

Modificarea ADN-ului nu a avut efecte asupra sănătății, fertilității sau bunăstării porcilor.

Deși nu există tratament pentru combaterea virusului, fermierii folosesc deseori antibiotice. Conform National Pig Association, folosirea antibioticelor pentru porci a scăzut la jumătate în ultimii doi ani, însă în viitor, PRRS va împiedica orice alt progres semnificativ, contribuind la problema rezistenței la antibiotice.

Green Report Shop Produse alimentare eco

PRRS nu este singura boală pe care cercetătorii o vizează prin editarea genetică. Cercetătorii de la Institutul Roslin încearcă să creeze rezistență la pesta porcină africană, o boală infecțioasă care afectează porcii europeni. Alte cercetări se concentrează pe gripa aviară, E Coli, Campylobacter și alte boli ale peștilor.

Darren Griffin, profesor de genetică la Universitatea din Kent, a explicat pentru The Guardian că rezultatele studiului sunt încurajatoare.

„Încă există un drum lung de parcurs când vine vorba de eficacitate și teste de siguranță… dar rezultatele studiului oferă suficiente încurajări și dovezi concrete pentru o abordare care ar putea fi aplicată în viitor. În termeni generali, există încă o îngrijorare publică legată de editarea genetică în hrana pe care o consumăm, dar aceasta trebuie să fie contracarată de dovezi concrete oferite de studii bine gândite. Titluri alarmiste cum ar fi ‘alimente Frankenstein‘ nu ar trebui să joace un rol în discuție.”

Studiul a fost finanțat de Genus Pic, care comercializează porci de reproducție ce contribuie cu 30% la populația globală de porci crescuți în exploatații comerciale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri