Orasele Milano si Torino (nordul Italiei) au decis sa interzica circulatia autovehiculelor, duminica 28 februarie, cerandu-le si primarilor altor localitati sa adopte masuri similare pentru reducerea emisiilor poluante, informeaza AFP, citat de Mediafax.
"Orasele Milano si Torino sunt de acord sa adopte aceasta masura extraordinara si le cer celorlalte localitati sa adere la aceasta initiativa", anunta primarii celor doua localitati, Letizia Moratti si Sergio Chiamparino.
Moratti si Chiamparino se vor intalni vineri cu primarii principalelor orase din regiunile Piemonte, Lombardia, Venezia si Emilia-Romagna pentru a discuta despre problema poluarii atmosferice.
"Aceasta masura nu poate fi eficienta decat daca se extinde dincolo de teritoriul milanez", afirma Riccardo De Corato, viceprimarul din Milano.
"Calitatea inferioara a aerului nu se refera doar la orasul nostru, ci la o zona mai vasta. In acest mod se va putea contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si PM 10", subliniaza De Corato.
"In acest fel ar fi transmis un semnal puternic Guvernului in legatura cu necesitatea de a interveni intr-o situatie problematica din nordul Italiei", subliniaza viceprimarul din Milano.
Circulatia vehiculelor in Milano a fost interzisa si pe 31 ianuarie, in conditiile in care poluarea depasea limitele normale de trei saptamani.
La romani e mai greu fara masina
„La noi nu este posibil acest lucru asa peste noapte pentru ca asta implica o comunicare pozitiva si constructiva intre autoritatile locale si la noi nu exista asa ceva. In plus, trebuie ca toti primarii sa se puna de acord si sa suplimenteze mijloacele de transport in comun pentru a putea fi suportat fluxul mare de pietoni. Mai mult decat atat, trebuie asigurate parcari pentru toate masinile care ar fi circulat in acea zi, fapt care ar putea starni conflicte din cauza lipsei de spatiu”, a declarat, pentru Green Report, George Culda, presedintele Asociatiei Bate Saua sa Priceapa Iapa.
„Mi-e greu sa cred ca peste noapte vom putea obtine o astfel de actiune. Noi am propus deja ca ziua de 10 iunie sa fie desemnata ziua bicicletei si asteptam un raspuns. Mai e drum lung de strabatut si de aceea promovam bicicleta pentru ca schimbarea sa inceapa treptat, putin cate putin, fara ca lumea sa isi dea seama, fara schimbari bruste”, a mai precizat acesta.
Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa militeaza pentru un transport curat promovand utilizarea mijloacelor de deplasare alternative.
Bucurestenii sarbatoresc in fiecare an pe 22 septembrie "Ziua fara masini". Evenimentul are menirea de a-i convinge pe locuitorii capitalei sa lase automobilele acasa si sa utilizeze mijloace de transport prietenoase cu mediul.