Populațiile de păsări marine au scăzut cu aproape 70% în doar 60 de ani

Oamenii de știință au recunoscut cu mult timp în urmă că multe populații de păsări marine, aproape 350 de specii din întreaga lume, sunt în declin, dar un document publicat recent în PLOS ONE constată că situația este mai gravă decât se anticipase. Conform cercetătorilor, numărul păsărilor marine a scăzut cu 69,7% în doar 60 de ani, adică peste 230 de milioane de exemplare, informează The Guardian.

gasca de mare

„Am fost foarte surprins de rezultat, a fost considerabil mai mare decât m-aș fi așteptat. Ceva este în neregulă cu oceanele noastre”, a spus Edd Hammill, co-autor al studiului,  cercetător în cadrul Universității de Stat din Utah.

Având în vedere că păsările marine locuiesc atât pe ocean, dar și pe țărm se confruntă cu nenumărate amenințări: pescuitul excesiv, înecându-se în linii de pescuit sau plase, poluarea cu plastic, speciile invazive în zonele de cuibărit, sondele de petrol și gaze etc. În cazul în care acestea nu ar fi suficiente, acestea se confruntă și cu  schimbările climatice și acidificarea oceanelor, care le aminință locurile de cuibărit și resursele de hrană.

„Păsările acvatice sunt deosebit de buni indicatori ai stării de sănătate a ecosistemelor marine. Când vedem un declin de o asemenea magnitudine, putem observa că ceva este în neregulă cu ecosistemele marine. Declinul lor ne dă o idee despre impactul global pe care îl avem”, a explicat autorul principal al studiului, Michelle Paleczny , Universitatea din British Columbia.

Citește și:

90% dintre păsările marine au ingerat plastic la un moment dat

Germania transformă 62 de baze militare în rezervații naturale pentru păsări rare

O treime din păsările de pe continentul european sunt pe cale de dispariție

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri