Populatia lumii va atinge si depasi numarul sapte miliarde anul acesta, de la sase miliarde, cat era in 2009. De acum si pana in anul 2050 se estimeaza ca vor fi cu 2,3 miliarde mai multi oameni – adica aproape la fel de multi cati traiau in anii 1950.
Potrivit acelorasi estimari ale Natiunilor Unite, Departamentul Populatie, Economie si Afaceri Sociale, populatia globala va ajunge la 10,1 miliarde de oameni in 2100. Cresterea demografica este una fara precedent, spune David Bloom, din cadrul Universitatii Harvard, in cadrul unui articol publicat azi in revista Science si citat de ScienceDaily.com.
In urmatorii 40 de ani, peste 97% dintre cei 2,3 miliarde de oameni se vor naste in regiunile slab dezvoltate ale planetei, aproape jumatate (49%) dintre ei in Africa. De cealalta parte, populatia tarilor dezvoltate va ramane la acelasi nivel, insa va imbatrani, si vor fi din ce in ce mai putini adulti activi care sa-i sustina pe pensionari.
„Desi problemele cu care se confrunta tarile in curs de dezvoltare sunt diferite fata de cele ale natiunilor bogate, intr-o lume globalizata provocarile sunt aceleasi”, sustine Bloom.
Populatia lumii a crescut usor pe parcursul aproape intregii istorii a umanitatii. Abia in 1800 populatia a ajuns la un miliard. Dar, in ultima jumatate de secol populatia a sarit de la trei la sapte miliarde. In 2011 se vor naste aproximativ 135 de milioane de oameni, iar 57 de milioane vor muri, ceea ce reprezinta o crestere neta de 78 milioane.
Foto: newsreporter.in