ONU: Asia se va confrunta cu rationalizari drastice ale alimentelor

In lipsa unor investitii majore in sisteme de irigatie, populatia in crestere a Asiei se va confrunta cu o criza fara precedent a alimentelor, informeaza The Guardian.

Ziarul citeaza un raport al Natiunilor Unite, ce atrage atentia ca populatia Asiei este asteptata sa creasca cu 1,5 miliarde in urmatorii 40 de ani. India, China si Pakistanul au evitat foametea in anii ’70 si ’80 doar pentru ca au reusit sa instaleze sisteme de irigatie de amploare, sponsorizate de stat, si sa introduca seminte mai rezistente si fertilizatori mai buni.

Cei 1,5 miliarde de oameni ce se vor adauga populatiei pana in 2050 vor dubla cererea de hrana, se arata in raportul FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie), finantat de Banca Mondiala.

„Nu exista pamant sau apa in plus pentru dezvoltare, asa ca trebuie sa ne folosim mai mult de ceea ce avem. Sistemele de irigatie existente sunt vechi de 50 pana la 70 de ani. Exista scurgeri iar apa se evapora. Avem nevoie urgent de o noua generatie de irigatii. Aceasta este singura metoda pentru a hrani pe toata lumea”, a declarat Colin Chartres, director general al Institutului international pentru managementul apei.

De la sfarsitul comunismului, fermierii din Asia au inceput sa opteze pentru sisteme proprii de irigatie, ce functionau de cele mai multe ori cu ajutorul pompelor ieftine fabricate in China. Zeci de milioane de mici intreprinzatori au investit in propriile pompe cu care puteau extrage apa din acvifere atunci cand doreau. Lipsa unei reglementari guvernamentale a dus la exploatarea majora a resurselor de apa.

Criza alimentelor este completata de un fenomen tot atat de grav: milioane de oameni din tari in curs de dezvoltare renunta la dieta obisnuita pe baza de orez traditional si cereale si aleg alimente pe baza de carne, ce presupun mai multa apa pentru preparare.

Raportul face un apel catre modernizarea sistemelor de irigatie si avertizeaza ca agricultura viitorului va avea nevoie de mult mai multa apa.

Foto: The Guardian

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri