Ponta asteapta “un guvern mai intelep” care sa decida in privinta gazelor de sist

Desi lasa de inteles ca este de acord cu explorarea si chiar exploatarea gazelor de sist, ca o varianta viabila la importul de gaze din Rusia, Victor Ponta mizeaza pe faptul ca decizia va fi luata abia peste cinci ani de un alt guvern.

(…) un Guvern mai intelept decat al meu va spune daca stand pe gaze le si folosim sau continuam sa le importam de la Gazprom, cum vad ca se doreste”, a declarat premierul Victor Ponta in cadrul conferintei de presa de dupa sedinta grupurilor parlamentare reunite ale USL.

Acesta a explicat in momentul de fata nu se pune problema decat de explorare, care se face prin metode conventionale si nu exista absolut nicio temere pentru mediu.

„Cum e cu gazele de sist, deocamdata, ca am vazut in special de prin zona Oradea – acolo toata lumea se pricepe la gaze – deocamdata Romgazul exploateaza de 20 de ani in Ardeal, in Transilvania gaze prin aceasta metoda si nu s-a mai trezit nimeni sau vreun senator de Oradea sa spuna in ce pericol e”, a spus Ponta.

Explorarea nu poate incepe mai devreme de doi ani

De asemenea, mnistrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana plumb a declarat ca, daca prospectiunile vor incepe in toamna acestui an,  activitatile de explorare nu pot avea loc mai devreme de doi ani.

Am discutat clar cu compania ca in momentul in care, peste doi ani de zile, vor incepe partea efectiva de explorare, de montare a unei sonde identice cu cele care exista pe teritoriul Romaniei, aceasta sa fie la o distanta astfel incat zona turistica sa nu fie afectata, zona comunitatilor locale sa nu fie afectata sub nicio forma, din punct de vedere al cetatenilor, mediului, sanatatii, linistii lor”, a spus Rovana Plumb.

Agentia de Protectia Mediului Constanta a emis deciziile etapei de incadrare pentru Chevron Romania Exploration and Production  SRL, pentru perimetrele Costinesti si Vama Veche, si anume lucrari de prospectiuni seismice – etapa in cadrul fazei de explorare, in vederea identificarii resurselor. Potrivit AFP, Chevron va putea evectua explozii controlate la adancimi de 10 – 15 metri pe o suprafata de 1.800 km patrati

Autorizatiile au fost emise la jumatatea lunii aprilie, in pofida controverselor asupra metodei de extractie a gazelor de sist – fracturarea hidraulica.

In ceea ce priveste exploatarea, pe parcursul anului trecut, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a initiat un moratoriu pe perioada elaborarii studiilor comandate de catre Comisia Europeana. Intre timp, Parlamentul European a respins moratoriul la nivel european privind gazele de sist.

Trecerea la exploatare se poate face numai dupa obtinerea acordului de mediu, care presupune evaluarea impactului asupra mediului si stabilirea conditiilor de siguranta si securitate privind protejarea mediului.

Un raport al Agentiei americane pentru Energie considera ca resursele de gaze de sist din Romania, Bulgaria si Ungaria totalizeaza 538 miliarde de metri cubi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri