ONG-urile se coalizeaza pentru o revolutie verde

In cadrul Forumului ONG-urilor de Mediu, Orizont 2020, desfasurat la Sibiu in perioada 5-8 noiembrie, 45 de organizatii neguvernamentale au initiat Coalitia pentru Mediu. De la terminarea forumului au fost inregistrate inca opt adeziuni la coalitie.

"Formarea coalitiei s-a facut intr-un moment potrivit, dupa revolutia industriala, iar acum vorbim despre revolutia verde. ONG-urile de la Sibiu si-au propus sa militeze impreuna pentru cresterea procentului de energii regenerabile de la 24% la 30%, dar si a procentului de conservarea a energiei, incurajarea transportului in comun si a mijloacelor de transport nepoluante, precum bicicleta si folosirea biocombustibililor si stabilirea unor conditii precise in acest sens", a declarat Lavinia Andrei, presedinte Terra Mileniul III.

Semnal de alarma pentru biodiversitate

ONG-urile si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste situatia biodiversitatii din tara. Acestia sustin ca in cazul in care Romania va trebui sa plateasca penalitati Uniunii Europene, intreaga populatie va fi afectata.

"Biodiversitatea este in pericol. Anumite ONG-uri au reusit sa identifice aproximativ 75% dintre habitatele care au nevoie de protectie, insa Guvernul nu crede ca este suficient si scoate proiectul la licitatie", spune Lavinia Andrei.

In cadrul forumului au fost dezbatute subiecte precum schimbarile climatice, conservarea biodiversitatii si situatia ariilor protejate, dezvoltarea rurala si ecoturismul, managementul deseurilor si al apelor, protejarea spatiilor verzi, dar si educatia pentru dezvoltare durabila.

Costel Popa, coordonatorul grupul de lucru cu tema managementul deseurilor, sustine ca este necesar sa fie adoptata o lege prin care toata lumea sa fie obligata sa plateasca pentru gunoaiele pe care le genereaza. De asemenea, producatorii ar trebui sa aiba o responsabilitate mai mare.
"Producatorii ar trebui sa faca un fond colectiv la care sa aiba acces toti cei care fac proiecte pentru promovarea colectarii selective", spune Costel Popa. El se plange ca este dificil sa se faca ecoturism in Romania, avand in vedere ca sunt gunoaie si pungi de plastic aruncate peste tot, situatia fiind valabila si in Delta Dunarii.

Finantarea, problema ONG-urilor

O alta problema cu care se confrunta ONG-urile sunt sursele de finantare. "Cei 2% din venituri care puteau fi directionati catre ONG-uri sunt in pericol din cauza Guvernului, care a adoptat o lege prin care pun oamenii sa aleaga intre a fi parinte si a fi cetatean. Fie donezi catre un ONG, fie catre un fond care se ocupa de educatia copilului tau. Foarte multe organizatii sunt in pericol sa-si inceteze activitatea din aceasta cauza", explica Aurelia Grigore, reprezentant al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Ea a adaugat ca peste 900 de mii de oameni au decis sa-si redirectioneze cei 2% de la intrarea in vigoare a legii.

Evenimentul de la Sibiu a reunit 98 de participanti, care reprezentau 80 de organizatii neguvernamentale de protectia mediului si finantatori. Saptamana viitoare va fi publicat raportul intalnirilor, ce va fi transmis si Guvernului. Partener media al evenimentului a fost Green Report.

Text: Loredana Pana / Green Report
Foto: forumuldemediu.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri