ONG-urile europene de mediu s-au unit pentru energia curata

Zeci de ONG-uri din Europa s-au intalnit la Svishtov, Bulgaria, pentru a spune “DA!” surselor de energie regenerabile si “NU!” energiei nucleare, informeaza un comunicat din partea fundatiei TERRA Mileniul III, co-organizatorul summit-ul european al ONG-urilor pentru energie curata.

Summitul s-a desfasurat in perioada 28–29 august 2009, la Svishtov, in Bulgaria unde au participat 150 de persoane, reprezentanti ai ONG-urilor, comunitatilor si autoritatilor locale si specialisti in domeniu din Bulgaria, Romania, Austria, Germania, Franta, Cehia, Polonia, Ungaria, Grecia, Turcia si Olanda.

Temele abordate in cadrul evenimentului au fost „Evolutia pietei energetice in Balcani si dezvoltarea surselor regenerabile de energie in Bulgaria”si “Panorama Europeana – Declinul Renasterii nucleare”. Participantii si-au prezentat punctele de vedere cu privire la oportunitatile de utilizare a surselor de energie regenerabile in Europa.

Initiativa face parte din strategia unei retele de ONG-uri din 6 tari din Europa Centrala si de Est de a oferi alternative durabile la producerea electricitatii in centrale nucleare, in contextul revenirii in actualitate a construirii centralei nucleare de la Belene.

„Energia nucleara nu poate fi considerata o forma durabila de energie si pune in pericol nu numai Bulgaria, ci intregul continent, iar asa cum a demonstrat-o si accidentul de la Cernobil – pericolul unui astfel de accident nu poate fi inlaturat, fie el eroare umana, tehnica sau un atac terorist”, se arata in comunicat.

In plus, mai exista si problema depozitarii deseurilor radioactive pentru care Bulgaria nu are solutii. Centrala de la Belene este proiectata intr-o zona seismica unde si-au pierdut viata 200 de persoane in cutremurul din 1977 – aspect ignorat complet de guvernul bulgar in evaluarea proiectului.

Summit-ul European al ONG-urilor pentru energie curata face parte din proiectului “under_MINE”, implementat de Fundatia TERRA Mileniul III, fiind finantat de Fundatia pentru Parteneriat.

Proiectul se desfasoara pe doua nivele, unul pan-european, care include actiuni comune ONG-urilor din Europa Centrala si de Est, si unul local, ambele avand ca scop intelegerea corecta, in profunzime, de catre toti factorii-cheie, a tuturor aspectelor legate de mineritul uranifer, producerea si utilizarea energiei nucleare.

Foto: neftriplecrunch.files.wordpress.com

spot_img

Ultimele știri