ONG-urile de mediu din Finlanda sunt preocupate de interesul comunitatii

Finlanda este straina de protestele organizatiilor ecologiste de mediu fata de stoparea functionarii exploatatiilor miniere de aur, in care se apeleaza la tratarea minereului cu cianuri, a declarat, joi, intr-o intalnire cu presa, Riikka Aaltonen, Consilier Superior in cadrul Ministerului Economiei din Finlanda, informeaza Agerpres.

"In Finlanda nu s-a pus problema organizarii unor proteste venite din partea organizatiilor ecologiste. Singurele nemultumiri au vizat protejarea familiilor de reni din zonele cu exploatatii. Organizatiile de acest tip sunt preocupate de interesul economic al comunitatii, nu de realizarea unui calendar de proteste", a explicat oficialul finlandez.

Totodata, Aaltonen a precizat ca, la ora actuala, colaborarea dintre sustinatorii unui mediu curat si Guvern este mai buna ca niciodata, Partidul Verde fiind inclus in coalitia guvernamentala din Finlanda. "Partidul verzilor face parte din coalitia guvernamentala, la ora actuala. Mai mult, in momentul acordarii licentei de functionare pentru cea mai noua mina aurifera din tara, cea de la Kittila, secretarul de stat din Ministerul Economiei era membru al formatiunii green", a mentionat consilierul finlandez.

Pe de alta parte, oficialul de la Helsinki a precizat ca statul finlandez nu detine niciun procent din actiunile companiilor miniere de pe teritoriul tarii, singurele beneficii ale acestuia rezultand din incasarea anuala a unor taxe si impozite de explorare si exploatatie. Astfel, un operator minier este obligat, prin lege, sa achite taxa de explorare in valoare de 10 euro/hectar, taxa de exploatare, de 25 euro/hectar, precum si taxa de concesionare in cuantum de 20 euro/hectar.

Prin comparatie, potrivit oficialilor RMGC, in Romania compania romano-canadiana achita, anual, o redeventa in valoare de 600 de dolari/hectar, echivalentul unei sume totale de 40 milioane dolari, adica patru la suta din veniturile companiei romano-canadiene. Guvernul finlandez nu percepe niciun fel de redeventa, preluand astfel modelul american. In prezent, industria miniera din Finlanda este pe cale de a fi reformata, prin intocmirea unei noi legi ce ar urma sa fie aplicata incepand din anul 2011.

Potrivit Minusterului Economiei din Finlanda, un astfel de proiect de lege se afla in lucru, urmand ca in toamna acestui an sa fie supus dezbaterii Parlamentului. Pe teritoriul Finlandei sunt deschise, la ora actuala, 21 de explotatatii miniere, dintre care cinci sunt de aur, opt de nichel sau platina, si alte opt de alte metale sau minereuri (carbune, cupru, aur etc.).

Din datele puse la dispozitie de catre oficialitatile de la Helsinki reiese faptul ca participatia efectiva a Executivului finlandez la derularea in bune conditii a unei exploatatii miniere se refera strict la partea de infrastructura. Astfel, Guvernul finanteaza construirea de gari, sosele, drumuri, dar si pregatirea profesionala a personalului minei din zona.

Mina de aur de la Kittila este, de departe, cea care ridica productia anuala de aur a Finlandei, cu circa cinci tone din cuntumul total de opt. Perioada de operare a exploatatiei situata la 900 de kilometri de Helsinki este preconizata la 13 ani, dar, potrivit oficialilor companiei operatoare – Agnico Eagle – resursele existente in acea zona pot fi exploatate pana la 30 de ani.

Productia saptamanala a minei din Kittila este de 75-100 kilograme de aur, turnate in cel mult patru lingouri a cate 25 de kilograme, iar cantitatea de roca exploatata este de 21.000 de tone. Salariul mediu al unui miner finlandez variaza de la 3.000 euro pentru personalul feminin, la 3.500 euro pentru barbati. In privinta raportului dintre materialul util exploatat si cel steril ramas, la exploatatia din Finlanda acesta este de 10 tone de steril la o tona de roca procesata.

In acelasi timp, in Romania raportul este unul mult mai bun – la fiecare tona de roca exploatata si procesata raman in urma circa 1,2 tone de steril neutilizabil. La ora actuala, la nivel european, Finlanda detine suprematia in materie de productie de aur, cu circa opt tone/an, cea mai mare cantitate fiind extrasa in localitatea Kittila de catre compania canadiana Agnico Eagle – cinci tone anual. Locul secund al ierarhiei este ocupat de catre Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, in timp ce pozitia a treia revine Spaniei, cu o productie anuala de 3,5-4 tone.

Foto: glasulmaramuresului.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri