Ponderea surselor regenerabile reprezintă 15,3 % din consumul final brut de energie din UE

Uniunea Europeană face progrese către atingerea obiectivului de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile la 20%, se arată într-un nou raport elaborat de Comisia Europeană. Cu o pondere a energiei din surse regenerabile estimată la 15,3 % din consumul final brut de energie în 2014, UE și marea majoritate a statelor membre înregistrează progrese satisfăcătoare. 

EU renewables

„Raportul arată că producția și consumul de energie din surse regenerabile reprezintă un succes la nivel european. În Europa, cantitatea de energie din surse regenerabile pe cap de locuitor este de 3 ori mai mare decât oriunde în restul lumii. Avem peste 1 milion de persoane care lucrează în sectorul energiei din surse regenerabile, iar valoarea acestui sector depășește 130 de miliarde de euro pe an. Exportăm energie din surse regenerabile în valoare de 35 de miliarde de euro în fiecare an”, susține Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice și energie.

În ceea ce privește folosirea energiei din surse regenerabile în transporturi, procentul estimat este de 5,7 % pentru 2014, iar atingerea obiectivului de 10 % reprezintă o provocare, dar rămâne posibilă, în unele state membre înregistrându-se progrese satisfăcătoare.

Se preconizează că 25 de state membre își vor îndeplini obiectivele naționale pentru 2013–2014 în materie de energie din surse regenerabile. 26 de state membre și-au îndeplinit obiectivele pentru 2011–2012. Deoarece obiectivele intermediare vor deveni din ce în ce mai ambițioase în următorii ani, anumite state membre ar trebui să își intensifice eforturile pentru a menține direcția către îndeplinirea obiectivelor, inclusiv prin eventuala utilizare a mecanismelor de cooperare cu alte state membre.

Potrivit raportului, ponderea energiei regenerabile în consumul final brut de energie din România este de 23,9%, în vreme ce obiectivul său final este de 24% pentru 2020. De asemenea, țări precum Suedia (52,1%), Lituania (23%) și Estonia (25,6%) deja și-au atins obiectivele pentru anul 2020.

Directiva privind energia din surse regenerabile dă rezultate

Raportul arată că Directiva privind energia din surse regenerabile dă rezultate. Drept dovadă dezvoltarea energiei din surse regenerabile a condus la evitarea producerii a aproximativ 326 de milioane de tone de emisii de CO2 brute în 2012 și la evitarea producerii a 388 de milioane de tone în 2013.  În plus, în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu energie a UE, înlocuirea gazelor naturale cu energie din surse regenerabile a reprezentat 30% din consumul total de combustibil fosil care a fost evitat în 2013, iar aproape jumătate din statele membre și-au redus consumul intern brut de gaze naturale cu cel puțin 7%.

De asemenea, raportul constată că sursele regenerabile de energie devin surse obișnuite, acceptate la scară largă, iar obiectivele pentru 2020 reprezintă un factor determinant pentru investițiile în surse regenerabile de energie efectuate la nivel mondial sub conducere europeană, precum și pentru politicile energetice care sprijină aceste surse, mult dincolo de granițele Europei.

Citește și:

Vancouver și-a asumat angajamentul de a folosi doar energie regenerabilă

100% energie regenerabilă în Costa Rica, timp de 75 de zile consecutiv

Interes scăzut al investitorilor pentru energia hidroelectrică, sursa principală a mixului energetic fără emisii din România

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri