Ponderea combustibililor fosili in mixul energetic european trebuie redusa la minim

Folosirea combustibililor care polueaza mult, precum carbunele si petrolul, va trebui redusa substantial daca UE doreste sa isi indeplineasca obiectivele in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 80% pana in 2050, potrivit rezolutiei privind Perspectiva energetica 2050, adoptata de Parlamentul European.

Perspectiva energetica 2050 propusa de Comisia Europeana in decembrie 2011 ofera mai multe scenarii pentru viitoarea structura a resurselor energetice UE in vederea indeplinirii obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Dezacordul priveste mijloacele mecanismului si politica pe care o vom folosi pentru acest obiectiv ultim“, a spus raportoarea Niki Tzavela (Grecia), de la Grupul Europa Libertatii si Democratiei.

Surse de energie regenerabile

UE este pe drumul cel bun in indeplinirea obiectivelor referitoare la folosirea resurselor de energie regenerabile, au spus deputatii europeni in cadrul dezbaterii din plen de saptamana trecuta. Conform rezolutiei adoptate pe 14 martie, aceste resurse se vor deplasa, pe termen lung, catre centrul mixului energetic european.

Deputatii europeni au cerut trecerea la biocombustibili de generatia a treia obtinuti pe baza deseurilor de produse alimentare si conditii similare in cazul biocombustibililor importati.

Combustibilii fosili

In 2012, aproape trei sferturi din energia consumata in UE provenea din combustibili fosili: 35% din petrol, 27% din gaz si 16% din carbune. Exista probabilitatea ca acesti combustibili fosili conventionali sa faca parte in continuare din sistemul energetic, cel putin in perioada de tranzitie catre un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.

Conform deputatilor europeni, energia nucleara va ramane un factor principal, gazele naturale vor juca un rol important pe termen mediu in transformarea sistemului energetic, deoarece reprezinta o modalitate relativ rapida si rentabila de reducere a dependentei fata de alti combustibili fosili mai poluanti si exista probabilitatea ca petrolul sa ramana in mixul energetic chiar si in 2050, insa cu o pondere mult mai scazuta ca in prezent si utilizat, in principal, pentru transporturile de pasageri si marfuri pe distante lungi.

Electricitatea si economisirea energiei

Importanta crescanda a energiei electrice in viitorul mix energetic impune valorificarea tuturor mijloacelor de productie de energie electrica cu emisii reduse de dioxid de carbon (eficienta conversiei, sursele regenerabile, captarea si stocarea de carbon si energia nucleara) daca se doreste ca obiectivele in materie de clima sa fie realizate fara a compromite securitatea aprovizionarii si competitivitatea, arata rezolutia parlamentara.

Deputatii europeni au mai pus accentul pe eficienta energetica. Rezolutia arata ca rata actuala de renovare a cladirilor si calitatea lucrarilor trebuie accentuate in mod substantial pentru a permite UE sa diminueze consumul de energie al parcului imobiliar existent cu 80 % pana in 2050 in comparatie cu nivelurile din 2010.

spot_img

Ultimele știri