Polul Nord este in siguranta in 2008

Topirea ghetii arctice nu va depasi in acest an recordul din 2007, dar expertii avertizeaza ca, pe termen lung, calota glaciara va pierde din suprafata, informeaza Reuters.

Recordul din 2007 a starnit ingrijorarea ca Polul Nord va ramane fara gheata in acest an. Un astfel de caz ar ameninta vanatorii indigeni si stratul de gheata de care depind ursii polari. Topirea masiva ar ajuta insa firmele de petrol si gaz deoarece ar deschide traficul naval.

"Cel mai probabil nu vom avea un nou record minim al ghetii arctice in septembrie", a declarat Ola M.Johannessen, reprezentantul Centrul Nansen, din vestul Norvegiei.

Gheata arctica ajunge in fiecare septembrie la cel mai scazut punct, dar este, in prezent, cu un million de kilometri patrati mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2007. Gheata are, in iulie 2008, o suprafata similara cu cea a Australiei de 6 milioane kilometri patrati.

"Polul Nord este in siguranta pentru restul anului", a declarat Mark Serreze, cercetator la Centrul national american de date pentru gheata si zapada.

Nivelul scazut din 2007, 4,13 milioane de kilometri patrati, a depasit recordul din 2005 si a dus la accelerarea politicilor de combatere a incalzirii globale. Guvernele au fost de acord sa negocieze un nou tratat care va inlocui Protocolul de la Kyoto pana la sfarsitul anului 2009.

Ola Johannessen a furnizat celor de la Reuters un studiu nepublicat care demonstreaza ca exista o compatibilitate de 90% intre cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera si topirea accelerata a ghetii arctice.
Daca aceasta compatibilitate continua sa se aplice, suprafata ghetii va fi cu cateva milioane de kilometri mai mica in 2050 fata de cifra prognozata de Comisia climatica a ONU.

Mark Serreze sustine, de asemenea, o teorie potrivit careia Oceanul Arctic ar putea ramane fara gheata pe timpul verii pana in 2030, cu decenii inainte de datele prevazute de Comisia climatica a ONU.

Zona arctica s-a incalzit de doua ori mai repede decat restul globului in ultimele decenii. Zapada si gheata reflecta caldura si orice subtiere descopera pamantul negru sau apa care inmagazineaza caldura si accelereaza topirea.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri