Studiu: poluarea scade randamentul antibioticelor

Cercetători din cadrul Universității din Leicester (Marea Britanie) au realizat un studiu potrivit căruia poluarea nu numai că este responsabilă pentru infecții respiratorii, ci poate altera și eficacitatea tratamentului cu antibiotice.  

negru de fum
foto: sciencepoles.org

 

În studiul publicat în revista Environmental Microbiology, cercetătorii au analizat, în urma unui experiment de laborator, modul în care poluarea influențează bacteriile localizate în sistemul respirator al oamenilor. Potrivit autorilor studiului, în mare măsură, poluarea este alcătuită din negru de fum. Acesta rezultă în urma arderii combustibililor fosili precum motorina, biocombustibilii sau biomasa. Mai exact, expunerea la negru de fum provoacă schimbări în alcătuirea și funcționarea bacteriilor responsabile de cauzarea bolilor respiratorii.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că poluarea a modificat toleranța bacteriilor la mai multe antibiotice. De asemenea, poluarea a determinat și creșterea ratei de supraviețuire a bacteriilor expuse la penicilină – tratamentul principal pentru tratarea pneumoniei bacteriene.

Dr. Julie Morrissey, profesor în cadrul Universității din Leicester, cea care a coordonat cercetarea, consideră rezultatele studiului pot deschide alte drumuri:

„În urma rezultatelor muncii noastre vom putea înțelege mai bine felul în care poluarea afectează sănătatea oamenilor. Am descoperit că bacteriile care cauzează infecții respiratorii sunt influențate de poluarea aerului. Aceasta crește riscul de infecție și, în același timp, tratamentul cu antibiotice împotriva afecțiunilor respiratorii nu mai este eficient. Studiul nostru ar putea deschide drumul pentru un cu totul alt mod de a înțelege felul în care poluarea ne afectează sănătatea.”

Potrivit cercetătorilor, este cunoscut faptul că biofilmul microbian, cel care protejează bacteriile de agenții anti-microbieni, este rezistent la tratamentul cu antibiotice. Prin urmare, pentru a descoperi efectele poluării, autorii studiului au evaluat modul în care reacționează biofilmul microbian expus la negru de fum. Pentru a stabili efectele, s-au făcut experimente folosind mai multe tipuri de antibiotice printre care penicilină și oxicilină. Niciunul dintre aceste antibiotice, folosite în concentrații diferite, nu au dus la dispariția bacteriilor din biofilm. Totodată, în urma expunerii la negru de fum, a rezultat o creștere a toleranței la antibiotice.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că poluarea aerului este responsabilă pentru decesul a cel puțin șapte milioane de persoane pe an, adică o optime din totalul deceselor la nivel mondial.

spot_img

Ultimele știri