Poluarea istorica a panzei freatice a municipiului Ploiesti s-a diminuat semnificativ in ultimii ani, potrivit declaratiilor Cameliei Stelian, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Prahova.
Conducerea APM sustine ca, potrivit studiilor efectuate de institutie este posibil ca in aproximativ cinci ani zona de sud si sud-est a municipiului Ploiesti sa scape de poluarea istorica a panzei freatice.
Poluarea se datoreaza instalatiilor de prelucrare a produselor petroliere apartinand rafinariilor Petrobrazi, Petrotel-Lukoil, Astra Romana, precum si societatilor de transport a produselor petroliere SC Conpet si Petrotrans.
Directorul APM Prahova, Camelia Stelian, sustine ca in prezent APM Prahova monitorizeaza calitatea apelor subterane din zonele amintite, prin intermediul unei retele de foraje realizate pe raza localitatilor Barcanesti, Berceni, Rafov, Pucheni, Tinosu si Brazi.
In cursul anului trecut au fost monitorizate 156 de foraje, determinandu-se continutul de hidrocarburi, precum si cel de benzen, toluen, etilbenzen si xilen. Concluzia a fost aceea ca, fata de anul 2006, in zonele Brazi, Pucheni si Barcanesti au fost inregistrate scaderi semnificative ale valorilor indicatorilor mentionati, iar in zonele Rafov si Tinosu, scaderile nu au fost la fel de mari.
Scaderea poluarii este confirmata si de faptul ca, in ultimul timp, s-a diminuat numarul reclamatiilor cetatenilor din comunele respective, legate de poluarea apei din fantani, a mai precizat directorul APM.
Camelia Stelian sustine ca poluarea istorica ar putea fi eliminata in cinci ani daca primarii din zonele unde se mai inregistreaza valori ridicate ale poluarii panzei freatice vor intelege ca trebuie sa acceseze fonduri europene pentru a procura instalatii moderne cu care sa depolueze panza freatica.