Studiu: poluarea face oamenii deprimați și anxioși

Un nou studiu a analizat legătura dintre nivelurile ridicate de poluare din China și stările emoționale ale oamenilor și a observat că poluarea îi face pe aceștia mai nefericiți, pentru că trebuie să petreacă mai mult timp în interior.

Banca Mondiala aproba un imprumut Chinei

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), SUA, au analizat postările a 210 milioane de chinezi din 144 de orașe diferite de pe rețeaua Sina Weibo, asemănătoare Twitter.

Tuturor postărilor din perioada martie – noiembrie 2014 le-a fost aplicat un algoritm care măsoară sentimentele. Apoi au calculat indexul de fericire, măsurat între 0 și 100, unde 0 înseamnă o stare emoțională negativă, iar 100 – una foarte pozitivă. La final, au comparat aceste date cu concentrațiile de PM2.5 și cu starea vremii. Pentru a obține rezultate cât mai concludente, oamenii de știință au eliminat tweet-urile care făceau referire directă la poluare.

republicabio.ro

Rezultatele au arătat că fiecare creștere a nivelului de poluare peste limita considerată sigură ducea la scăderea indicelui de fericire cu 0.04 puncte. În plus, femeile sunt mai sensibile la aerul poluat, spre deosebire de bărbați, precum și de cei care au un venit mare.

„Poluarea are și un cost emoțional. Oamenii sunt nefericiți, iar asta înseamnă că pot lua decizii iraționale”, a explicat Siqi Zheng, un profesor de la MIT, potrivit The Economic Times.

În zilele mai poluate, oamenii au tendința să reacționeze impulsiv și să aibă comportamente pe care mai târziu să le regrete, posibil ca rezultat al depresiei de scurtă durată și a anxietății.

Zheng a mai observat că, deși nivelul de poluare era la fel în zilele de weekend și cele din timpul săptămânii, oamenii păreau să reacționeze mai negativ pe rețeaua de socializare în zilele lor libere.

China smog poluare poluarea aerului

„Explicația noastră este că în weekenduri și de sărbători oamenii au planuri pentru activități afară, în aer liber, de întâlniri cu prietenii. Dacă aerul este poluat, trebuie să le anuleze”, a explicat ea pentru Inverse.

Aceasta crede că dacă poluarea aerului se va înrăutăți în timp, oamenii vor plăti din punct de vedere social, în special cu fericirea lor.

„Când aerul este poluat, oamenii trebuie să stea în case. Nu ies afară, ci comandă mâncare, se joacă jocuri pe calculator și fac cumpărături online. Deși ei primesc în continuare mâncare și au parte de diferite servicii, pierd oportunitatea de a ieși afară, de a interacționa cu prietenii și partenerii de afaceri”, a mai explicat Zheng.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri