Poluarea mediului, mai distructivă decât războiul, dezastrele naturale și epidemiile

În fiecare an, mai mulți oameni sunt uciși de poluanți – de la aerul toxic până la apa contaminată – decât în orice război. De asemenea, poluarea este responsabilă pentru mai multe decese decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. Această concluzie deranjantă apare într-un nou studiu publicat în revista medicală Lancet.

Poluarea mediului, mai distructivă decât războiul, dezastrele naturale și epidemiile

Oamenii de știință au stabilit că una din șase morți premature (aproximativ 9 milioane în 2015) are loc din cauza poluării. Aceste decese produc pierderi anuale de 4,6 trilioane de dolari sau aproximativ 6,2% din economia mondială.

[box type=”warning” ]

Deși 9 milioane de decese provocate de poluare reprezintă o estimare „conservatoare”, aceasta este de 15 ori mai mare decât numărul persoanelor ucise în război sau în alte forme de violență și de șase ori mai mare decât numărul de persoane ucise în accidente rutiere.

[/box]

Potrivit studiului, țările în curs de dezvoltare, în special din Asia și Africa, își expun cel mai mult cetățenii la risc din cauza lipsei de sisteme de monitorizare a poluării aerului și a solului. În 2015, unu din patru decese premature în India (2,5 milioane) și unu din cinci decese premature în China (1,8 milioane) au fost cauzate de boli legate de poluare.

În Occident, am decis să eliminăm plumbul din benzină și așa că am crezut că am rezolvat problema. Am reușit să reducem poluarea masivă a apelor și să curățăm cele mai toxice situri. Apoi totul a fost trecut în planul secund”, a declarat Richard Fuller, unul dintre cei 47 de oameni de știință care au contribuit la acest raport.

92% din bolile legate de toxicitatea mediului apar în țările cu venituri mici sau medii deorece reglementările de mediu din aceste țări sunt mai permisive, iar industriile se bazează pe tehnologii învechite și pe combustibili ”murdari”. Fuller a remarcat că siguranță populației este sacrificată pentru creșterea industrială, ceea ce are repercusiuni negative.

Ceea ce oamenii nu-și dau seama este că poluarea dăunează economiilor. Oamenii care sunt bolnavi sau morți nu pot contribui la economie. Trebuie să fie îngrijiți”, a comentat Fuller.

De asemenea, Ernesto Sanchez-Triana, specialist în probleme de mediu de la Banca Mondială, consideră că relația dintre poluare și sărăcie este foarte clară.

Controlul poluării ne va ajuta să abordăm multe alte probleme, de la schimbările climatice până la malnutriție. Legăturile nu pot fi ignorate”, a precizat acesta.

Poluarea sau fumatul, aceleași efecte nocive pentru femeile gravide

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri