Poluarea imbatraneste lacul Snagov

Prezentatoarea emisiunii „Ce se intampla, doctore?“, Oana Cuzino, vorbeste despre „imbolnavirea“ lacului Snagov. Lacul este poluat de cel putin 30 de ani, insa efectele abia acum se vad. Vedeta lanseaza un semnal de alarma asupra starii deplorabile a lacului si spera ca acesta sa fie salvat.

"De curand am aflat ca daca traiesti zi de zi in Bucuresti iti scurtezi, fara discutii, viata cu cel putin 4 ani – si asta daca respecti o viata sanatoasa. Asa ca, dupa disperatele mele escapade in parcurile bucurestene cu Nomi, fetita noastra de 2 ani pe atunci, am luat o hotarare subita: ne mutam la Snagov. Un compromis ce-a reusit sa ne scape aproape instantaneu de lungul sir de raceli ale fetitei, infectii respiratorii, viroze, complicatii si antibiotic. Dormeam si cate 10 ore pe noapte si ma trezeam special cu o ora mai devreme ca sa-mi beau cafeaua la doi pasi de ratustele cu bobocei, in zgomotul broscutelor sau in susurul unui sarpe ce traversa grabit stufarisul. Langa noi traia si o familie de nevastuici harnice, care insa au disparut intre timp.

Cu timpul am vazut insa ca, desi facusem un progres urias pentru sanatatea plamanilor mei si pentru imunitatea fetitei, asist neputincioasa la un alt fenomen de poluare, cea a lacului. Este un fenomen denumit de cercetatori „eutrofizare“, adica o imbatranire rapida atunci cand lacul este poluat constant cu cantitati semnificative de ingrasaminte chimice. Stand permanent aici am observat, zi de zi, si accentuarea semnelor acestei imbatraniri: inverzirea lui marcata prin aparitia unui strat de alge la suprafata, cresterea depunerilor de namol, mirosul greu, aparitia si inmultirea stufului de pe margine, cu tendinta de a micsora suprafata lacului in anumite zone pana devine o balta.

Poluarea dateaza insa de ani buni – poate chiar 20-30 de ani. De exemplu, crescatoriile de animale din imprejurimi au deversat ani intrgi apa folosita in Snagov. Ca sa nu mai vorbim despre sutele de gospodarii de pe malul acestuia, ale caror ape si reziduuri menajere sunt indreptate direct catre lac, plus scurgerea tuturor fertilizatorilor pe baza de azot de pe terenurile agricole invecinate lacului. Am inteles ca apa este analizata periodic de specialistii de la mediu, iar concluziile sunt evidente: apa este puternic poluata, sunt concentratii ridicate de nutrienti pe baza de azot si fosfor, cantitati mari de sulf si chiar este infestata din punct de vedere microbiologic, cu alte cuvinte, „de evitat“, dar cu toate acestea chiar si zilele trecute am remarcat cum inotul este permis si practicat fara probleme.

In plus, pescuitul este in floare, indiferent de sezon, cu alte cuvinte, braconajul este la el acasa, zi si noapte, la lumina lanternelor. Problema mai grava este ca se braconeaza folosind curent electric, fapt care determina si moartea puietului precum si a altor specii.

Inca de acum 30 de ani, specialistii in mediu au incercat sa compenseze poluarea organica, aducand aici colonii de peste fitofag, dar problema poluarii nu a putut fi nici macar redusa prin acest procedeu.

Cel mai eficient ar fi sa avem o politie ecologica, de mediu, obiectiva si constienta, pentru ca, din pacate, desi degradarea lacului este evidenta, in zona continua sa se contruiasca vile ale caror fose deverseaza in
lacul Snagov toata mizeria.

Nu este simplu sa salvezi lacul Snagov de la degradare. Dar nici nu poti sta neputincios sa-l privesti cum se degradeaza de la un anotimp la altul, cum se intuneca si paralizeaza din cauza bradisului abundent si incalcit."

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri